Igazi nagyágyút vesztettek el a brit kilépéspártiak

Igazi nagyágyút vesztettek el a brit kilépéspártiak

Kevesebb mint egy héttel az uniós tagságról szóló referendum előtt kiszállt a kilépéspártiak táborából Sayeeda Warsi egykori konzervatív miniszter.

Warsi azért döntött úgy, hogy átáll a maradásért kampányolók táborába, mert nem értett egyet a másik oldal migrációt érintő álláspontjával. A pakisztáni származású politikus ugyanis egy táborba került az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) nagyhangú vezérével, Nigel Farage-dzsel, aki nem egyszer kritizálta már élesen a szigetország bevándorlási politikáját. Mivel Warsi maga is pakisztáni szülőktől származik – ő volt az első muszlim nő az Egyesült Királyságban, aki miniszterségig vitte –, érthető módon zavarták Farage iszlám-hívő bevándorlókat érintő megjegyzései.

Párharc

Warsi-nál konkrétan Farage legutóbbi kampányplakátja volt az utolsó csepp a pohárban, amin maga a radikális jobboldali politikus látható, a háttérben a migrációs válság alatt megszokott, hosszú tömött sorban menetelő muszlim bevándorlókról készült képpel. A plakáton ez áll: „szakítópont”.

Nigel Farage és az ominózus plakát Fotó: Daniel Leal-Olivas / Europress/AFP

Warsi távozásának okaként a gyűlöletet és az idegenellenességet jelölte meg. Mint mondta, számára ezek terjesztése túlmegy egy határon.

Maradt még tartalék

A pakisztáni származású politikus kiválásával Michael Gove, és London konzervatív ex-polgármestere, Boris Johnson maradtak a kilépéspártiak között a Konzervatív Párt legjelentősebb alakjai közül. Az ügy megosztja David Cameron pártját: nagyjából 130 képviselő hagyná el az Európai Uniót, viszont több mint 170 a maradás mellett teszi le a voksát.

A népszavazást csütörtökön tartják, és noha az utóbbi egy hétben a kilépést akarók többségét jelezték a felmérések, a Financial Times szerint hétfőre teljesen kiegyenlítetté vált a verseny, 44 százaléknyian vannak mindkét táborban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »