Igazi fesztivállá vált az Electric Castle

Igazi fesztivállá vált az Electric Castle

Az esős időjárás ellenére öt nap alatt összesen 121 ezren vettek részt a hétfőn reggel zárult Electric Castle elektronikus zenei fesztiválon a Kolozs megyei Bonchidán – mondta el a Krónikának Andi Vanca, a rendezvény PR-menedzsere. 

ec16_b

Hozzátette, a gyakran eleredő eső egyáltalán nem befolyásolta a látogatók számát, sem pedig a fesztivál sikerét, hiszen míg tavaly 97 ezren vettek részt az Erdély Versailles-ának is nevezett barokk kastély udvarán rendezett fesztiválon, az idei, negyedik kiadásra jóval többen voltak kíváncsiak. Vanca azt is kifejtette, az idei programsorozat volt az eddigi legnagyobb és leglátványosabb. A szervezők közlése szerint a számokon túl az is fontos, hogy erőteljes zenekedvelő közösség kovácsolódott össze, amelynek tagjai hálásak, hogy a különféle elektronikus zenei irányzatok, valamint a rock, a hip-hop, a reggae képviselőivel is találkozhattak egy igazi fesztivál keretében.

Számos újítással is büszkélkedhetett a rendezvény: Andi Vanca elmondta, idén a nagyszínpadot, illetve a bejáratot is elköltöztették, az előző évekhez képest sokkal több szabadidős foglalkozással készültek, a kemping is jóval nagyobb területen helyezkedett el. Az öt nap alatt fellépő 200 előadó és együttes a világ különböző részeiből érkezett, és változatos, színes zenei kínálatot nyújtott a felállított nyolc színpadon. Nagy várakozás előzte meg a Skrillex, a Sigur Rós, a Bastille, Paul Kalkbrenner, a Dub Pistols, a Bring Me The Horizon és a Shiver fellépését, de rajtuk kívül több tucat kevésbé ismert együttes koncertje közül is kedvükre válogathattak a résztvevők.

ecsziv_b

A túlnyomórészt borús idő kevés embert tántorított el a fesztiválozástól, a Kolozsvár–Bonchida-útvonalon közlekedő speciális járat buszai még hajnali 3 órakor is bőven megteltek lelkes résztvevőkkel. A fellépők is elismeréssel illették a rendezvényt: a Dub Pistols alapítója például a legnagyobb brit fesztiválhoz hasonlította az Electric Castle-t – olvasható a Monitorulcj.ro-n. Barry Ashworth szerint a szombat esti hangulat jobb volt, mint a nagy-britanniai Glastonbury fesztiválon, amely esős időjárásáról is híres. A dubstep, electro house műfajban jeleskedő amerikai Skrillex nemcsak produkciójának, illetve világhírnevének köszönhetően volt a szombat este fénypontja. A fellépést követően hajnali 5 óráig bulizott együtt tovább rajongóival, táncra buzdította a közönséget, majd meglátogatta a Bánffy-kastélyt.

Egyébként egyfajta „időutazáson” is részt vehettek a fesztiválozók egy különleges mobilos alkalmazás segítségével. Az elektronikus zene kedvelői az 1896-os évbe utazhattak vissza, amikor gróf Bánffy Miklós író, grafikus, színpadi rendező, politikus, külügyminiszter volt a kastély tulajdonosa. A telefonos alkalmazás az épületegyüttes sajátos történelmi korszakainak és mostani állapotának modellezését mutatja be, a virtuális valóság összekapcsolja a letűnt korok emlékét a valósággal. A közösségi oldalakon megjelent fotók tanulsága szerint az impozáns barokk épületegyüttes fölött vasárnap megjelenő szivárvány akár ígéretnek is tekinthető a fesztivál következő kiadásaira vonatkozóan — írták a szervezők.

Prózsa Lilla Zsuzsanna 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »