Igazából brexitellenes volt a kilépéspártiak vezére

Nagy-Britannia európai uniós tagságának megőrzését támogatta eredetileg Boris Johnson, London volt polgármestere, aki azonban később a brexittábor, vagyis a kilépést pártolók frontembere lett a brit EU-tagságról rendezett júniusi népszavazás kampányában.

Mindez a The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi lap politikai főszerkesztője, Tim Shipman új könyvéből derül ki. A könyv szerint – amelyből a lap vasárnap közöl kivonatokat – Johnson februárban a The Sunday Times fő riválisa, a The Sunday Telegraph számára írt egy végül meg nem jelentetett cikket, amelyben részletes, főleg gazdasági érvekkel áll ki a brit EU-tagság mellett.

Beteljesült jóslatok

A The Sunday Times által most lehozott cikkben Johnson – aki Theresa May miniszterelnök konzervatív párti kormányában jelenleg a külügyminiszteri tisztséget tölti be – egyebek mellett arra hívja fel a figyelmet, hogy ha a referendumon a többség a kilépésre voksol, az gazdasági sokkot okozhatna Nagy-Britanniában, és felerősítené Skócia függetlenségi törekvéseit.

Johnson e jóslatai igaznak bizonyultak: a népszavazás óta a font mélységi rekordokra gyengült a fő kereskedelmi partnerek devizáihoz képest, és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök bejelentette, hogy napirendre került a skóciai függetlenségről szóló újabb népszavazás kiírása.

A brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott.

A The Sunday Times politikai főszerkesztőjének könyve szerint Johnson az EU-párti cikket február 19-én írta, alig két nappal annak bejelentése előtt, hogy az EU-tagságról kiírt népszavazáson Nagy-Britannia kilépését pártolja.

Johnson február 21-én, a háza előtt tartott rögtönzött sajtóértekezletén közölte: „nagyon nagy szívfájdalommal”, de úgy döntött, hogy a brit EU-tagság feladása mellett fog érvelni a referendum kampányában.

Szemben Cameronnal

Johnson ezt akkor azzal a véleményével indokolta, hogy az Európai Unió „a brit szuverenitás erózióját” okozza, és valós az a veszély, hogy az EU kicsúszik a demokratikus ellenőrzés alól.

E döntésével Johnson szembement David Cameron akkori miniszterelnök álláspontjával. Cameron ugyanis – aki a népszavazás után lemondott – éppen egy nappal korábban közölte: kormánya a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja.

Tim Shipman könyve szerint Johnsont Lynton Crosby, a Konzervatív Párt első számú kampánystratégája győzte meg arról, hogy a brexittábort támogassa. Cameron előzőleg elvetette Crosby azon tanácsát, hogy a népszavazást el kellene halasztani.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »