Ifjúsági nap Péterfalván

A tiszapéterfalvi Vidám Park területén hagyományteremtő szándékkal ifjúsági napot tartottak a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) kezdeményezésére. A mintegy ezer fiatal részvételével zajló egész napos program igen változatosra sikeredett. A koncertek mellett honfoglaló őseink fegyvereivel, az általuk alkalmazott harcmodorral ismerkedhettek az érdeklődők, emellett a kézműves sátraknál a különböző mesterségek – bőrdíszművesség, fafaragás, gyöngyfűzés, kürtőskalács-sütés – műhelytitkaiba nyerhettek bepillantást.

Két évvel ezelőtt indult el az a munka, amelyik a KMKSZ ifjúsági szervezeteinek újjászervezését célozta meg, mondta megnyitó beszédében Dobsa István elnök. Ennek köszönhetően ma már több mint kéttucat településen működik az ISZ, s azt reméljük, hogy az ősszel újrainduló toborzás után ez a szám jelentősen gyarapodni fog. A szebb és boldogabb jövő az idősebbek bölcsessége, a fiatalok kreativitása, dinamizmusa és újat akarása által teremthető meg, fogalmazott Dobsa István.

Kárpátalja felvirágoztatása, az itteni magyarság megtartása közös feladat, mutatott rá Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő, aki a továbbiakban arról szólt, hogy a különböző nemzedékek közötti kapcsolattartás és együttműködés számunkra létfontosságú kérdés.

Minden fiatal számára alapvető dolog, hogy a virtuális térben való eligazodás mellett megteremtse a maga személyes, valós világát, hisz a problémák többnyire itt oldódnak meg, képességeink kipróbálására is igazából itt van mód, mondta Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

Szerencsés az a nemzedék, amelynek tagjai úgy tudják egyéni karrierjüket építeni, hogy közben a közösség boldogulásához is hozzájárulnak, mondta Torzsa István beregszászi magyar konzul, aki annak a reményének adott hangot, hogy a kárpátaljai magyar fiatalok összefogással és erős hittel megteremtik a szülőföldön való boldogulás feltételeit.
Kész Barnabás megyei képviselő, főiskolai tanár az évforduló kapcsán első királyunk nagyságát méltatta: Szent István nemcsak megvédte az ellenségtől az országot, hanem a kereszténység felvételével biztosította annak megmaradását.

A délután folyamán számos tehetséges fiatal – Moskola Gabriella, Seres Tímea, Farkas Vitalij és bandája, az Almanach verséneklő együttes, Sztojka Vanessza, a Street Dance tánccsoport stb. – mutatkozott be. Emellett olyan Kárpát-medence szerte ismert együttes is színpadra lépett, mint a Kokas Banda. Már a kezdetek kezdetén nagyszerű hangulatot teremtett a Showder Klubból és a rádiókabaréból is jól ismert stand upos humorista, Beliczai Balázs.

Eszenyi Gábor

Rovatok: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›TiszapéterfalvaCímkék: Tiszapéterfalva, kultúra, Kárpátalja, kárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »