Ifjúsági fesztivál: Ferenc pápa tartotta a zárómisét

Ifjúsági fesztivál: Ferenc pápa tartotta a zárómisét

Ferenc pápa vasárnap a Krakkó melletti Brzegiben létesített Irgalmasság Kampuszán mutatta be az Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) záró szentmiséjét. A katolikus egyházfő a szentmise végén bejelentette, hogy a következő világtalálkozót 2019-ben Panamában tartják meg.

A hatnapos programot lezáró, több mint másfél millió zarándok előtt bemutatott szentmisén húsz bíboros – köztük Erdő Péter esztergom–budapesti érsek – és több száz püspök koncelebrált. A szentmisén részt vett Andrzej Duda lengyel, valamint Juan Carlos Varela panamai elnök is.

A katolikus egyházfő homíliájában arra biztatta a fiatalokat, hogy ne féljenek hinni az új, a nemzetek közötti gyűlöletet elvető emberiségben. „Ne veszítsétek el bátorságotokat, hanem mosolyogva hirdessétek a reményt, és legyetek áldás az egyetlen emberi család számára” – fogalmazott, majd hozzátette: a Teremtő valódi bátorságra hív, arra, hogy „legyünk erősebek a rossznál, szeretve mindenkit, még az ellenségeinket is”.

Tartalmas öt nap

A pápa szerdán érkezett Krakkóba. Csütörtök délelőtt Czestochowába utazott, ahol a legismertebb lengyel zarándokhelyen mutatott be szentmisét abból az alkalomból, hogy Lengyelország 1050 éve vette fel a kereszténységet. A katolikus egyházfő csütörtök este a krakkói Blonia-mezőn megtartott ünnepségen találkozott először a fiatalokkal, ahova villamoson érkezett mozgássérült fiatalok társaságában. Az IVT résztvevőihez intézett beszédében hangsúlyozta: az irgalmas szív képes megosztani a kenyeret az éhezővel, és nyitott arra is, hogy befogadja a menekülteket és a bevándorlókat. „Az egyház […] tanulni akar tőletek, hogy megújítsa az Atya irgalmasságába vetett bizalmát”. Istennek „mindig fiatalos az arca, és szüntelenül hív bennünket, hogy az ő királyságához tartozzunk” – fogalmazott.

Ferenc pápa lengyelországi apostoli útjának harmadik napján ellátogatott az egykori auschwitzi náci német haláltáborba. A katolikus egyházfő a hírhedt Arbeit macht frei feliratú kapun keresztül lépett be a volt Auschwitz I. tábor területére, majd hosszú, csendes imában merült el. A szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tette 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor. Az ima után Ferenc pápa tizenkét holokauszt-túlélővel beszélgetett, majd megcsókolta és megáldotta őket. Az egyházfő ezután a mártír ferences, Maximilian Kolbe halálcellájában imádkozott, aki 1941-ben önként vállalta az éhhalált egy családos fogolytársa helyett. Ezután a pápa a következőt írta az auschwitzi múzeum emlékkönyvébe: „Uram, irgalmazz népednek! Bocsásd meg ezt a nagy kegyetlenséget!”

Péntek délután Ferenc pápa felkereste a krakkói gyermekklinikát, ahol beteg gyermekekkel, szüleikkel és a kórház dolgozóival találkozott. Látogatása során hangsúlyozta, hogy a valódi emberi és keresztény kultúra a hátrányos helyzetű embereket állítja a társadalmi és politikai figyelem középpontjába. „Meg szeretnék állni minden beteg gyermek, minden ágy mellett, egyenként átölelni benneteket, és – akár csak egy pillanatra is – mindegyikőtöket meghallgatni, és csendben szembesülni azokkal a kérdésekkel, amelyekre nem létezik azonnali válasz” – fordult a pápa a kórház gondozottjaihoz.

Ferenc pápa szombat délelőtt a krakkói II. János Pál-szentélyben lengyel papoknak, szerzeteseknek és kispapoknak mutatott be szentmisét, este pedig közösen virrasztott a fiatalokkal. Az imavirrasztás elején arról beszélt, hogy a terrorra nem lehet még nagyobb terrorral felelni, a világon terjedő háborúkra pedig a barátság, a testvériség, a közösség és a család jelenti a választ.

Ferenc pápának ez volt a 15. külföldi útja.

Komoly incidens nélkül zajlott le

A lengyel belügyi tárca közlése szerint a szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezett IVT komolyabb incidensek nélkül zajlott. A találkozón négyezer magyar fiatal vett részt.

Az ifjúsági világtalálkozók ötlete Szent II. János Pál pápától ered, az elsőt 1984-ben rendezték meg Rómában. A két-három évente megszervezett program elsődleges célja, hogy megismertesse Krisztus üzenetét a világ fiataljaival.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »