Időutazás a MÁV-val

Időutazás a MÁV-val

Még mindig kézzel írják a nemzetközi jegyeket a MÁV-nál. A vasúttársaság tájékoztatása alapján már tesztelik az új vasút-informatikai rendszert, amelyet a tervek szerint 2016 első felében terjesztenek ki az egész országra, de ez egyelőre csak a belföldi viszonylatokat érinti majd.

Bár a MÁV-nál gőzerővel dolgoznak az új jegyértékesítési rendszer bevezetésén, és forrásból sincs hiány, a jelek szerint még nem kell a hosszú soroktól és a kézzel kitöltött menetjegyektől elbúcsúznia a külföldi vonatútra készülő utasoknak. A vasúttársaságot azt követően kerestük meg a nemzetközi jegyek értékesítése miatt, hogy lapunk munkatársa azt tapasztalta, hétköznap kora este Budapest viszonylagos belvárosában csak a Keleti pályaudvari nemzetközi pénztár fogadja a jegyvásárlókat. Ráadásul különösebb segítséget az sem jelent, hogy bizonyos úti célok esetében már interneten is vásárolhatunk jegyet, hiszen a MÁV rendszere finoman szólva nem felhasználóbarát: az online jegyeket otthon nem, csak a terminálokon felállított automatáknál lehet kinyomtatni. Ráadásul a széles körben elterjedt, arra alkalmas informatikai rendszerrel az okoskészülékek kijelzőjéről is leolvasható QR-kód – amelyet ma már számos európai vasút-, busz- és légitársaság használ, de az online vásárolt színházjegyeknél is ezt az azonosítót alkalmazzák – a MÁV számára ismeretlen.

A MÁV kommunikációs igazgatósága megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy olyan új jegyértékesítési rendszer bevezetésén dolgoznak, amely a legmodernebb fizetési módokat is támogatja. A cél az, hogy az utasok akár a vasúti kocsik fedélzetén is fizethessenek majd bankkártyával, a pénztárakban pedig egyszerűsödjön a számlakiadás, valamint elektronikusan és akár otthonról is intézhető legyen a jegyváltás a nemzetközi vonatokra. A rendszert már tesztelik, s várhatóan 2016 első fél évében terjesztik ki a személyszállító vasútvállalat országos hálózatára. A fejlesztéshez szükséges 3,5 milliárd forintos forrást részben az unió kohéziós alapja biztosítja.

A nemzetközi utasoknak azonban várniuk kell, mivel a fejlesztés a belföldi pénztári infrastruktúrára vonatkozik, a nemzetközi pénztáraknál csak később látnak munkához. A vasúttársaság azt nem közölte, hogy a jelenlegi, hosszú percek alatt kiállítható menetjegyekkel meddig teszik próbára az utazóközönség türelmét. A MÁV emellett a fejlődés jeleként értékeli, hogy az osztrák ÖBB rendszerében online vásárolt, otthon kinyomtatott jegyeket már elfogadják a magyar kalauzok is. – Általánosságban elmondható, hogy nemzetközi utazásoknál az utasoknak még szigorú biztonsági szabályok szerint gyártott papíralapú menetjeggyel kell rendelkezniük. A technika és az utasigények változásával a papíralapot kiváltó egyéb jegyváltási lehetőségek a jövőben egyre nagyobb igényként fogalmazódnak meg – közölte a társaság.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 22.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »