Idősebb Antall Józsefről és Henryk Slawikról nevezték el Katowice egyik főterét

Idősebb Antall Józsefről és Henryk Slawikról nevezték el Katowice egyik főterét

Idősebb Antall Józsefről és Henryk Slawikról nevezték el a sziléziai vajdaság székvárosa, Katowice egyik főterét csütörtökön, a márciusi lengyel-magyar barátság napi ünnepségek keretében megtartott Magyar Nap alkalmából.

A katowicei székhelyű szerkesztőség munkatársa elmondta: a második világháború idején Magyarországra menekült lengyeleket segítő idősebb Antall József és a lengyel menekültek vezetőjeként zsidókat mentő, sziléziai származású Henryk Slawikról elnevezett tér Katowice szívében, a két hős közös, tavaly felavatott emlékműve közelében található. Az Antall-Slawik köztéri emlékművét a tavalyi Lengyel-Magyar Barátság napja alkalmából avatták fel a magyar és a lengyel elnök jelenlétében.

A katowicei polgármesteri hivatal közleménye szerint a csütörtöki katowicei barátság napi rendezvényeken Miskolc polgármester-helyettese, Pflinger Péter vett részt. Miskolc 2005-től Katowice testvérvárosa. Az ünnepségek keretében az egyik katowicei gimnáziumban Engelmayer Ákos, az 1989-es rendszerváltás utáni első lengyelországi magyar nagykövet, valamint Tischler János, a Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója tartott előadást az 1956-os magyar forradalomról és az akkori lengyelországi megmozdulásokról. Este a katowicei zeneakadémián ünnepi hangversenyt szervetnek A lengyelek a magyaroknak címmel.

A Lengyel-Magyar Barátságnap előzményei 2006. március 24-re nyúlnak vissza, amikor Lech Kaczynski lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben felavatta a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, amely két, gyökereivel egymásba kapaszkodó tölgyfát ábrázol. A két köztársasági elnök aláírta a Győri Nyilatkozat elnevezésű dokumentumot, s ugyanekkor tartották meg a magyarországi és lengyelországi testvérvárosok, települések találkozóját is. Katowicében 2010-től ünnepelik rendszeresen a Magyar Napot.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »