Időkapszula a Jézus-kápolna toronykeresztjében

Időkapszula a Jézus-kápolna toronykeresztjében

Helyére került a székelyudvarhelyi Jézus-kápolna új keresztje szerdán délelőtt. A toronykeresztet, amelyben időkapszulát helyeztek el, Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes szentelte meg, majd megköszönte mindazok áldozatos munkáját, akik a kápolna felújításában közreműködtek.

idokapszula-jezus-szive-kapolna--pa-10_or_b

„Múltunk ismerete és emlékeink megőrzése éppolyan kötelességünk, mint a jelenünk építése, azért, hogy egy szebb, jobb és biztosabb jövőt adhassunk át az utánunk jövő generációnak” – fogalmazott a főesperes. Elmondta, néhány éve abból a meggondolásból fogott össze a római katolikus főesperesi hivatal és a Haáz Rezső Múzeum, hogy a város legértékesebb épületét, a Jézus-kápolnát közösen gondozzák, és a nagyközönség számára elérhetővé, használhatóvá tegyék.

Turistaidényben egyébként a múzeum gondozásában van a kápolna, lehet kérni idegenvezetést, történelmi ismertetést is. Miklós Zoltán múzeumigazgató felelevenítette a kapcsolat kezdetét, a kápolna ásatása után megjelent tudományos munkákat és elmondta, a közösség irányában is történt egy nyitás a múzeum részéről a kápolna népszerűsítésével.

idokapszula jezus szive kapolna - PA-7_b

Elmondta továbbá, a múzeum azt vállalta magára, hogy évi rendszerességgel pünkösdtől augusztus végéig tárlatvezetési lehetőséggel nyitvatartást biztosít, átjárást teremtve a legenda és a történelem között mindazok számára, akik tárgyi valóságában és elméleti szinten is szeretnék megismerni a kápolnát. Ez lényegében hiánypótoló kezdeményezés volt. Mint mondta, az időkapszulában olyan szöveget helyeztek el, mely Székelyudvarhely pillanatnyi életéről szól.

Derzsi László, a felújítási munkálatok megbízott vezetője ismertette a kapszula tartalmát, majd felolvasta a kápolna szemszögéből megfogalmazott, egyes szám első személyben megírt szöveget. Emellett bekerült a kapszulába néhány oldal a napi sajtótermékből, egy székely zászló, egy pénzérme, és a Székelyföldi Legendárium felajánlása révén a Budvár és a kápolna legendájának szövege.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »