Idén is sikeres volt az Operabál Kolozsváron

Idén is sikeres volt az Operabál Kolozsváron

Ismét sikerült újat alkotnia dr. Mikó Mátyásnak, az immár 21. alkalommal megrendezésre került Operabál ötletgazdájának és az 1992-s premier óta a rendezvény producerének: a szombat éjszakába nyúló műsor pillanatig sem hagyott helyet az unalomnak.

Kolozsvár kulturális életének meghatározó eseményeként, az immár 24 esztendős múltra visszatekintő Operabál idén nem könnyű feladatot vállalt azzal, hogy tematikus vezérfonalként a musicalt és szülőhazáját, Amerikát tárta a közönség elé. A tartásos és változatos műsor tovább emelte a mondén az egyre nagyobb nemzetközi visszhangnak örvendő rendezvény minőségi mércéjét.

A stílszerűen Broadway nevet viselő összeállítás Leonard Bernstein (Candide), Frederick Loewe (My Fair Lady), Andrew Lloyd Webber (Phantom of the Opera), N. H. Brown (Singing in the rain), John Kander (New York, New York) és több más híres zeneszerző dallamait hívta színre, a Román Opera művészeinek műsorát pedig Răzvan Mazilunak a West Side Story által ihletett show-ja kerekítette felejthetetlen zenei csemegévé.

A hagyományos divatbemutató sem kívánt kilógni a tematikus sorból, így Cătălin Botezatu alkotásait Chicago Musical Fashion Show név alatt csodálhatta meg a nagyérdemű.

Az Operabál stábja idén visszatért az eredeti formátumhoz, így az eddigi vasárnapi ráadás helyett a szombati gála keretében díjazott. A kincses város kulturális intézményei – a Gheorghe Dima Zeneakadémia, a Román- és Magyar Opera, valamint a Transilvania Filharmónia – idén is elismerésben részesítették a fiatal tehetségeket, idén a Román Opera öt művésze részesült Lya Hubic-díjban. A Mecénás-díj Ionel Vitoc műépítésznek jutott, az Alexandru Farcas-díj pedig dr. Gabriel Baciunak, a Gheorghe Dima Zeneakadémia szenátusa elnökének. Újabb Kolozsvár jelképek (Emblemă de Cluj) kerültek színpadra (köztük a Tordai Sóbánya, valamint a Mozart- és az Untold-fesztivál), a Vár Seniorjai nevű elismerésben pedig roman értelmiségi elit további öt kimagasló egyéniségét részesítették. Harmadik alkalommal került kiosztásra az életmű-díjjal egyenértékű Spiritus Mentor kitüntetés, amelyet idén dr. Horia Coland akadémikus kapott.

A pezsgő-szünetben idén is AXenia fiatal kolozsvári énekesnő szórakoztatta a vendégeket, majd Horia Brenciu és a HB Orchestra mutatta be a nagyérdeműnek Sinatra című show-műsorát.

A tavaly japán gastroshow-t bemutatott Tokyo-étterem mellé idén az Euphoria, a Valachia és a kezdetektől hűséges Napoca-szálló is felzárkózott inyencfalataival, míg a koccintásokat a Crush, a ZaZa-klub és a PDG tette lehetővé.

Az eszem-iszom után Irvin Doomes Németországban élő amerikai művész koncertje zárjta a színvonalas műsort. A remek hanggal megáldott és felettébb karizmatikus jelenségnek bizonyult Doomes produkciója méltó záróakkordja volt a 21. Operabálnak.

Turós-Jakab László, Kolozsvár


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »