Idén 200 milliárdot tolna ki a Fundamenta

A Fundamenta-Lakáskassza arra számít, hogy hitelezése idén eléri a 100 milliárd forintot, emellett ezzel megegyező betétkifizetéssel számol, így a tavalyi 175 milliárd után idén 200 milliárd forintnyi forrással járul hozzá a lakáspiac és az építőipar fejlődéséhez – közölte a társaság szerdán.

A Fundamenta 2015-ben a hazai lakáshitelezés negyedét adta, és idén is aktív szereplője marad a piacnak. A társaság várakozásai szerint az új lakáshitelek piaca 2016-ban 400 milliárd forint fölé nőhet, miközben a Fundamenta hitelezése eléri a 100 milliárd forintot, amellyel piaci részesedése továbbra is 25 százalék körül alakul majd.

A közlemény kitér arra is, hogy a cég a teljes futamidőre fix kamatozású lakáshiteleivel jelentős szerepet játszik abban, hogy mostanra a teljes lakáspiacon 60 százalék közelébe emelkedett a legalább 1 éves kamatfixálású termékek aránya. A kiszámítható törlesztőrészletek kedvező hatása abban is megmutatkozik, hogy a társaság hiteleinek csupán kevesebb mint 1,3 százalékánál tapasztalható 90 napon túli késedelem, míg a piaci átlag 13 százalék körül van.

Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta: a társaság sikeresen kapcsolódott a kormány családi otthonteremtési programjához is, a múlt évben bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény mellé kiegészítő forrásként eddig mintegy 1500 esetben folyósított lakáshitelt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »