Ideje forradalmasítani az oktatásügyet

Ideje forradalmasítani az oktatásügyet

(…) A mai realitás, hogy életünket a globális trendek határozzál meg. Néhányat ezek közül Európában erőteljesebben érzékelünk, de minden esetben érvényes, hogy befolyásolják munkánkat és életünket egyaránt. Ilyen trend például a szabad mozgás és az új munkamódszerek, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy másképp fogunk dolgozni.

 

Az EU statisztikái szerint 2020-ig (ami tényleg nincs messze) az összes munkakör több mint 19 százalékában bizonyos fokú informatikai tudásra lesz szükség. Ráadásul, a következő évszázadban olyan munkakörök jönnek majd létre, amelyek ma még nem is léteznek.

 

Hogyan készítsük hát fel a diákokat egy olyan munkára, ami ma még nincs? Hogyan készítsük fel a következő generációt olyan szakmai közegben, ahol gyorsan változik a kommunikáció az e-mailes formáról a közösségi hálókra (…). Ez mind végbe fog menni a következő 5-10 évben, ez mind most történik, és nekünk erre reagálnunk kell arányos változtatásokkal az oktatásügy területén.

 

Amilyen fontos a technológia a gazdasági életben, ugyanolyan fontosnak kell lennie az osztálytermekben. Elegendő-e szétosztani kütyük százezreit a tanárok és a diákok között? Nem elég. A múltból már megtanultuk, hogy segíteni kell a tanároknak minél jobban elsajátítani a technológiák használatát, hogy ne kelljen csak a tanórák hagyományos tartalmaira szorítkozniuk (…), hanem a 21. század készségeit fejlesszék a diákokban.

 

Ilyenek például a kommunikációs készségek, a kritikai gondolkodásmód, a problémamegoldó készség, az internet felhasználása információgyűjtésre, hogyan kell megítélni és kiértékelni ezeket az információkat. Ezek azok a készségek és képességek, amire a következő generációnak szüksége lesz ahhoz, hogy sikeres legyen.

 

Tény, hogy sok ember beszél az oktatás változtatásairól, de köztük csak kevesen tesznek is ezért. Szlovákiában például az elmúlt hetekben 5 táblagépekkel felszerelt, speciális osztályt nyitottunk meg. A tervünk az, hogy ezek az iskolák amolyan jelzőfényként és ösztönzőként működnek majd a többi iskola számára. De még mindig csak az elején járunk, és rajtunk áll, hogy a változást már most elkezdjük. Leginkább a következő generáció érdekében.

 

HNonline.sk, Markus Breyer: Je najvyšší čas naštartovať revolúciu v školstve

Nyitókép: Practutor.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »