Ideiglenes szolgáltatókat jelölhet ki a katasztrófavédelem

Ideiglenes szolgáltatókat jelölhet ki a katasztrófavédelem

Levélben tájékoztatta az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Kft. az érintett polgármestereket arról, hogy júliustól nem szállítják el a szemetet. A cégnek ugyanis nyár végén fizet csak az állami holding. Ha egyes településeken valóban leállnak a kukásautók, a katasztrófavédelem jelöl ki ideiglenes szolgáltatót.

Az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Kft. 33 településsel áll szerződésben. A cég levélben tájékoztatta a polgármestereket, hogy júliustól leállítja a kukásautókat.

„Előfinanszírozást kértünk, ami tulajdonképpen az idáig kiszámlázott összegünk 60%-a két hónapra visszamenőleg, de ez sajnos nem fedezi még az ártalmatlanítási költségeinket sem. 4.07-4.21 Ebben a helyzetben, hogy ha 60%-ot kapunk, a számításaink szerint a cégünkbe több millió forintot kell pluszban betenni és ezt nem tudja se az önkormányzat, se a cég vállalni” – közölte Papi Zoltán, az Észak-Pest Nyugat-Nógrád Megyei Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az állami hulladékgazdálkodási cég a számlák kiküldését még el sem kezdte az ügyfeleknek. Amíg nem áll pénz a házhoz, hitelből fizetnek a szemétszállító cégeknek – hangsúlyozta a vezérigazgató.

„Ez arra elegendő, hogy a szolgáltatást zavartalanul ellássák. 16-17 milliárdot kell majd finanszíroznunk a szektornak, mire a likviditás elkezd a helyére állni. Mi ezt a pénzt biztosítjuk. Az egyik oldalról az MNV Zrt. tulajdonosi kölcsön nyújtásával fog rajtunk segíteni, a másik oldalról a számlavezető pénzintézetünk, az MKB Banktól is egy likviditási hátteret értünk és ez a két oldal egy plusz 20 milliárdos hátteret biztosít nekünk” – árulta el Weingarten Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

Szentendrén a képviselő-testület a héten rendkívüli ülést tartott a szemétszállítás pénzügyi elmaradásai miatt. A városban eddig az önkormányzat cége ürítette a kukákat. De a város kiszervezné a szolgáltatást, a képviselő-testület rá is bólintott a közbeszerzés kiírására.

„A jelenlegi 170 szolgáltató közül nagyobb szolgáltatók jöjjenek létre, kisebb darabszámban. Szentendre városnak a Városi Szolgáltató Társulata feltehetően nem kellően tőkeerős és nagy ahhoz, hogy fennmaradjon ezen a piacon” – mondta Versegi-Nagy Miklós.

A szemétszállítást végző cégek nyár végén juthatnak hozzá járandóságukhoz. Ha addig egyes településeken valóban leállnak a kukás autók, a katasztrófavédelem ideiglenes szolgáltatót jelöl ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »