Ideiglenes befogadóállomás nyílik Kiskunhalason

Pénteken megkezdi működését egy kétszáz férőhelyes ideiglenes befogadóállomás a kiskunhalasi volt laktanya területén, a menekültügyi őrzött befogadóközponttól elválasztva – közölte Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

Minden nyitott befogadóintézményre ugyanazok a szabályok vonatkoznak: a menedékkérők napközben a házirendben foglaltak szerint elhagyhatják az intézményt – írta a BM, egyúttal kiemelte: „Kiskunhalason a rendőrség – ahogy eddig, ezután is – fenntartja a közrendet és a közbiztonságot”.

A minisztérium hozzátette: az intézmény megnyitására azért van szükség, mert „Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt” a migrációs nyomás továbbra is jelentős. Európába idén már 230 ezer bevándorló érkezett, Magyarországon 22 ezer fölé emelkedett a beadott menedékkérelmek száma.

A Magyarországon beadott menedékjog iránti kérelmek közül több mint 5100-at a tranzitzónákban nyújtottak be. E menedékkérők közül több mint 4600, „sérülékeny csoporthoz” tartozó embert – köztük kisgyermekes családokat, idős, illetve beteg embereket – szállítottak át valamelyik befogadóintézménybe. Esetükben ugyanis – mint írták – nem alkalmazható a határon lefolytatott eljárás.

A BM tájékoztatásában kitért arra is: „közismert”, hogy a menedékkérők döntő többsége a menekültügyi eljárás alatt ismeretlen helyre távozik.

Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az illegális határátlépés vagy egyéb büntető-, illetve szabálysértési eljárás alatt álló menedékkérők egy részét menekültügyi őrzött befogadóközpontban helyezik el, főként azokat a kérelmezőket, akik korábban már visszaéltek a menekültügyi intézménnyel vagy esetükben szigorúbb ellenőrzés szükséges.

Fokozott rendőri jelenlét

Fülöp Róbert (Fidesz-KDNP), a Bács-Kiskun megyei település polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: délelőtt Csampa Zsolt, a BM önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár telefonon erősítette meg, hogy pénteken a Szegedi úti, volt honvédségi laktanya területén egy ideiglenes, nyitott befogadó állomás kezdi meg működését.

A polgármester a közleményében úgy fogalmazott: „a nem várt nyitott befogadó állomás létrehozása miatt” az önkormányzat előzetes lépéseket tett a kiskunhalasi köznyugalom és közbiztonság fenntartása érdekében. Fülöp Róbert kifejtette: a kiskunhalasi rendőrkapitány biztosította, hogy a befogadóállomás környezetében, a lakóövezetben illetve a város közterületein fokozott rendőri jelenléttel, járőrözéssel tartják fenn a közrendet és közbiztonságot.

A polgármester utasította a városi rendészet vezetőjét, hogy erőivel és eszközeivel folyamatosan ellenőrizzék a befogadóállomás környezetét, különös tekintettel a lakóövezetre, továbbá a kiskunhalasi polgárőr szervezetet is arra kérte, hogy erőikkel segítsék a közbiztonságot.

A közleményben a polgármester a lakosságtól azt kérte, hogy segítsék a hatóságok munkáját. Ugyanakkor megjegyezte: a város vezetése – a helyiek biztonsága érdekében – továbbra is a Kiskunhalason létesült migrációs központok mihamarabbi bezárását tartja kívánatosnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »