Idegméreggel végeztek Reménnyel

A fokozottan védett parlagi sas és párja különös szenvedések között pusztult el, először költöttek volna.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás és állatkínzás bűntette miatt emelt vádat egy városföldi vadásszal és társával szemben, akik idegméreggel mérgezett tojásokkal rókákat és parlagi sasokat pusztítottak el – írja közleményében a Kecskeméti Városi Ügyészség.

Különös szenvedés

Egy 39 éves városföldi férfi tanyájának környékén elszaporodtak a jószágot tizedelő vadállatok, ezért ismerősétől, az 55 éves városföldi hivatásos vadásztól kért segítséget. Ő tavaly február közepén egy szatyorban olyan tojásokat vitt a tanyára, amelybe előzőleg a tanyatulajdonos tudtával egy karbofurán nevű hatóanyagot fecskendezett. Az idegméreg a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Forgalmazása és felhasználása 2008 óta tilos itthon.

Láncreakció

A mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben szórták szét. A tojásokból evett egy róka, az állat sokat szenvedve elpusztult. Teteméből fogyasztott egy másik róka is, amely ugyanígy pusztult el. Ezután két parlagi sas is fogyasztott a megmérgezett rókák teteméből, amitől a fokozottan védett állatnak minősülő sasok is elpusztultak.

Elveszett Remény

Az egyik parlagi sas jeladóval ellátott példány volt, „Remény” volt a neve. Európában a nyilvántartás szerint mindössze 220 pár parlagi sas él, ebből 150 pár Magyarországon. A mérgezésben elpusztult két parlagi sas egy költőpárt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A kihelyezett mérgezett tojások környezetében abban az időben további 8, jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult, és táplálkozott, így az állomány fennmaradását veszélyeztették a vádlottak.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség természetkárosítás és állatkínzás miatt emelt vádat a két, büntetlen előéletű férfivel szemben. A bűnhalmazat miatt 1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik őket. A szabadlábon lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság dönt majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »