Huszonöt éves a legeredményesebb magyar iskola Kárpátalján

Az elmúlt héten ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Beregszászi Bethlen Gábor Beregszászi Magyar Gimnázium, mely a nagy múltú, 120 évvel ezelőtt indult, majd a szovjet érában bezárt Magyar Állami Királyi Magyar Főgimnázium jogutódja. Az alig „nagykorúvá” vált intézmény különös utat tört magának közoktatásunk intézményrendszerében. Bár a mostoha körülmények az évek során alig javultak, az itt folyó lelkiismeretes és következetes oktató-nevelői munkának, a kitartásnak, az akaratnak köszönhetően sikerült Kárpátalja legrangosabb intézményei közé kerülnie.

Szabó Árpád igazgató a Beregszászi Művelődési Házban megtartott ünnepségen örömmel adta hírül, hogy a megyei oktatási osztály felmérése szerint a BMG az 5. helyen szerepel Kárpátalja legsikeresebb iskolái között, a legjobb magyar iskolaként. Ezt elsősorban a megyei tantárgyi vetélkedőkön nyújtott kimagasló teljesítményekkel érték el, de a KMPSZ által szervezett vetélkedőkön is a legeredményesebbek a gimnazisták, és sokat elárul az itt folyó munkáról az is, hogy a végzősök több mint 90 %-a tovább folytatja tanulmányait hazai, illetve magyarországi felsőfokú tanintézményekben. Az elért eredményekre a magyar állam is felfigyelt, és a BMG 2012-től Regisztrált Tehetségpont, 2013-tól Akkreditált Tehetségpont, idén pedig felvették az Európai Tehetségpontok közé. Az igazgató annak a reményének adott hangot, hogy még szebb eredményekkel dicsekedhetnek majd, ha egyszer végre javulnak az oktatás körülményei, lesznek megfelelő szaktantermek, tornaterem, ha végre felépül az új épületszárny…

Udvari István, a gimnázium első igazgatója az indulásról, a kezdeti nehézségekről és szép álmokról, azok beteljesedéséről beszélt. Babják Zoltán polgármester köszöntőjében gratulált a gimnázium pedagógusainak és diákjainak az elért eredményekhez és további sikeres munkát kívánt, illetve abbéli reményének adott hangot, hogy a tanulmányaikat külföl-dön folytatók hazajönnek, hogy itthon kamatoztassák tudásukat. Buhajla József, az Ungvári Magyar Főkonzulátus főkonzulja, megköszönve az eddigi kitartást, összefogást, arról biztosította a gimnázium vezetését, hogy a magyar állam mindenkor mögöttük áll. Sterr Attila, a Megyei Oktatási és Tudományos Főosztály vezetőjének helyettese, jókívánságok kíséretében, a megye kormányzója, illetve a főosztály vezetője által aláírt oklevelet adott át az ünnepelt intézmény igazgatójának.

Ez az iskola 25 év alatt nem csak a város, a járás, de Kárpátalja, a magyar nemzet iskolája lett, ahol a diákok a tudás mellett az emberség, a becsületesség, a hit kincseit veszik át, fogalmazott ünnepi köszöntőjében Zán Fábián Sándor püspök. Hamarosan műfüves pályát vehetnek birtokukba a gimnazisták, örvendeztette meg az ünnepelteket Petruska István, a járási állami közigazgatás elnöke, aki szintén köszönetet mondott az eddigi munkáért. Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke a Szovjetunió felbomlását kísérő szabadságérzésre, a szép álmokra és reményekre emlékezett, arra, hogy voltak, akik érezték: tehetséggondozás nélkül nem lehet jövőt építeni, és tettek is annak megvalósulásáért. Nehéz időket élünk, de akkortájt még nehezebb volt, és az emberek mégsem hagyták el tömegesen szülőföldjüket. Sin József köszönetet mondott azoknak, akik kitartottak és ma is kitartanak. Ajándékkal és virággal köszönte meg Balázsi Borbála és Jakab Eleonóra tanárok munkáját, akik a kezdetektől a mai napig tanítanak a gimnáziumban.

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” – idézte Szentgyörgyi Albert szavait Simon Gyöngyi, a Beregszászi Járási Oktatási és Sportosztály vezetője, aki a köszöntő szavak mellett hangsúlyozta, hogy ott, ahol „válogatott gyerekek” tanulnak, a felelősség is nagyobb a tehetséggondozás terén. Zubánics László, az UMDSZ elnöke, az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Karának dékánhelyettese az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta, s a gyémántcsiszoló munkájához hasonlította a pedagógusok fáradozásait. Köszöntötte a jubiláló tanintézmény tanárait és diákjait Kenéz Volodimir, az ukrán gimnázium igazgatója és Dr. Somlyai István, a DuPont regisztrációs igazgatója, aki magánemberként évek óta támogatja a gimnázium idegennyelv-oktatását.

A magyar gimnáziumban folyó oktatási nevelési munka sikerességét bizonyították az egykor itt tanult diákok – Kiss Julianna, Tóth Győző, Kovács Klára, Laskoti Zoltán – visszaemlékezései és beszámolói. S hogy az itt szerzett élmények mély nyomot és kellemes emlékeket hagynak a diákokban, mi sem bizonyítja jobban, hogy sokan gyermekeiket is ide íratják be. Nevükben Lechner Makai Ilona idézte fel a régi emlékeket.

Még egy jubileumot ünnepel a BMG: 15 évvel ezelőtt itt találkoztak először a Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében programban résztvevő iskolák tanárai és diákjai, s most ismét Beregszászban jött össze a nemzetközi osztály, akik közös énekkel kedveskedtek a résztvevőknek.

A Kárpát-medence magyar népzenéjéből adott ízelítőt a BorzsaVári népi együttes, melyben két igen tehetséges gimnazista – Kovács Abigél és Kovács Dániel – is szerepel.

Mint azt már megszoktuk, idén is igen színvonalas műsorral készültek a gimnazisták, összeállításukban szívhez szóló versekben, dalokban vallottak hűségről, szeretetről, magyarságról.

További sok sikert és jó szelet!

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászBeregszászi Bethlen Gábor Magyar GimnáziumKárpátaljaUkrajnakárpátaljai magyarságoktatásukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »