Húszezer tartalékos kiképzését tervezi a kormány

A meglévő tíz helyőrségre építve az önkéntes tartalékosokat kiképző területi bázisokat hoz létre a honvédség, ezzel párhuzamosan pedig kiképezi azokat a katonákat, akik részt vesznek majd az önkéntesek felkészítésében – jelentette be a honvédelmi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Szentendrén.

Simicskó István közölte: az a cél, hogy mind a 197 járásban tevékenykedjen legalább egyszázadnyi önkéntes tartalékos erő. Vagyis az ideális az lenne, ha húszezer tartalékost képeznének ki a következő években – mondta.

Az ezzel kapcsolatos kormánydöntés már megszületett, a részletes ütemterv még jóváhagyásra vár – tette hozzá a miniszter, amikor a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján megtekintette a kiképzők felkészítésének egy mozzanatát.

Emlékeztetett arra, hogy ugyan 2004-ben megszűnt a sorkatonaság, de ezzel párhuzamosan nem kezdődött el az önkéntes tartalékosi rendszer kiépítése. Ez csak 2010-ben történt meg, az első évben 17 önkéntes tartalékost képeztek ki.

A rendszer pedig annál inkább szükséges – hangsúlyozta –, mert tartalék nélkül nincs haderő, vagyis a biztonságra áldozni kell.

Hogy erősödjön a hazaszeretet

Ezzel kapcsolatban kiemelte: a kormány vállalta, hogy 2026-ig évről évre 0,1 százalékkal növeli a GDP-hez viszonyított védelmi költségvetését. Ugyanis míg a NATO elvárása 2 százalék lenne, addig Magyarország csak a GDP-je 0,8-0,9 százalékát fordítja védelmi célokra.

A források növekedése teszi lehetővé a következő években az önkéntes tartalékosi állomány bővítését – fűzte hozzá.

Simicskó István azt mondta, a rendszer új alapokra helyezésének az is célja, hogy nemzeti üggyé tegye a haza védelmét, ily módon társadalomformáló szerepet is betöltve erősítse a hazaszeretetet.

A sajtótájékoztatót követően a honvédelmi miniszter betekintett a megalakuló kiképző századok módszertani felkészítésébe, alaki, katonai közelharc- és lőkiképzésébe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »