Húszezer migráns visszavételét kérték idén

Húszezer migráns visszavételét kérték idén

Ebben az évben eddig csaknem húszezer migráns visszavételére irányuló megkeresés érkezett Magyarországhoz az európai uniós tagállamokból – értesült a Magyar Idők.

A migránsok közül augusztus 15-ig összesen 19 542 személyt kívántak visszatoloncolni hazánkba, a legnagyobb arányban Németország, Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság kívánt élni ezzel a lehetőséggel.

A hosszú távú tervek szerint Magyarországra az uniós országokból mintegy 52 ezer embert akarnak visszatoloncolni. Hazánk viszont minden partnerének jelzi, hogy ezek a bevándorlók Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem is regisztráltak ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket.

A menedékkérők jelentős része eltűnik a hatóságok látóköréből

Magyarország ezért minden ide visszatoloncolt migránst, aki nem itt lépett be először az Európai Unióba, a nemzetközi szerződéseknek megfelelően az osztrák–magyar határon visszavesz és azonnal tovább is szállít oda, ahonnan jött. Erre azért van lehetőség, mert a migránsok visszaadásáról szerződésünk van a nyugat-balkáni országokkal – közölte a Belügyminisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint a német társszervek jelezték, hogy a kitoloncolások nagy része nem is valósul meg: a 2014-ben és 2015-ben elutasított menedékkérőknek jó, ha a fele hagyta el az országot, a többiek eltűntek a hatóságok látóköréből. A kitoloncolást elkerülők között ugyanakkor olyan személy is volt, aki terrortámadást hajtott végre, mint például az ansbachi merénylő, aki július végén egy fesztiválon robbantotta fel magát.

A minisztérium álláspontja szerint az EU célországaiba (például Németországba vagy Svédországba) eljutott illegális bevándorlók anyaországba történő visszatoloncolásának kudarca tragikus következményekkel járhat, mivel Európába tavaly 1,5 millió, idén pedig eddig közel 300 ezer migráns érkezett, és milliók várakoznak még Líbiában és Törökországban.

A Magyar Idők információi szerint a Németország felől érkező nyomás csak fokozódni fog: 2016 első fél évében eddig 13 324 embertől tagadták meg a belépést a német határon vagy repülőtéren, ez mintegy ötvenszázalékos emelkedés a tavaly regisztrált 8913 esethez képest.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »