Húsz tonna hamis mézet akartak megetetni a magyarokkal – de lebuktak

Húsz tonna hamis mézet akartak megetetni a magyarokkal – de lebuktak

Húsz tonna idegen cukrot tartalmazó hamisított mézet foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei több hónapos vizsgálatot követően, a termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek – közölte a Nébih csütörtökön.

A közlemény szerint több hónapos előzetes adatgyűjtés után tartottak vizsgálatot egy nagykereskedésben, majd annak nyomán egy mézkiszerelő üzemben.

Hírdetés

A szakemberek a nagykereskedő cég által forgalmazott 4 kilogrammos vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A vizsgálatok szerint a termékek több mint 30 százalékban olyan cukrot tartalmaznak, ami a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg.

Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazó cégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta. Itt a megvizsgált tételek között szintén találtak a szakemberek hasonlóan kifogásolt készterméket.

Az érintett összesen csaknem 20 tonna mézet a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel azokat elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »