Húsz évig volt rettenthetetlen a Putnokot terrorizáló cigányhadsereg – a temetőhöz jártak öregezni a bátor legények

Húsz évig tartotta félelemben áldozatait az önmagát rettenthetetlen hadseregnek nevező putnoki L. család. A rendőrség viszont csak most tudott büntetőeljárást kezdeményezni ellenük, mert a sértettek megtorlástól tartva nem akartak vallomást tenni. Ezért a sikerhez az is kellett, hogy a hatóság maximálisan kihasználja a tanúvédelem adta lehetőségeket. L.-ék fő profilja a zsarolás volt, de a rablástól, uzsorázástól, csalástól sem riadtak vissza. A Magyar Nemzet az egykor szebb napokat látott Putnokon járt, ahol a család szomszédjaival és hozzátartozóival is beszéltek.

Nem jártak ők ide, nem szórták a pénzt, itt szegény emberek laknak, nem nagyon lehet tőlük annyit kiszedni, amiből nagy lábon lehet élni. Furcsa ezt hallani a hatezres lélekszámú Putnok közepén található kávézóban egy olyan helyi társaságról, amelynek tagjai önmagukat „rettenthetetlen hadseregnek” nevezték. Akikkel szemben a rendőrségnek „maximálisan ki kellett használniuk a tanúvédelmet”, mert a sértettek félelmükben sokáig hallgattak, ezért aztán L.-ék mintegy 20 évig félemlítették meg áldozataikat. Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense szerdán jelentette be, hogy súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás és más bűncselekmények gyanúja miatt indítanak a „sereg” ellen büntetőeljárást. Az L. család 14 tagja a következő bűncselekmények 58 rendbeli elkövetésével gyanúsítható megalapozottan: rablás, zsarolás, személyi szabadság megsértése, szexuális kényszerítés, csalás, okirattal való visszaélés. Az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségnek.

Átjártak a cigánysorról a lakótelepre uzsorázni

A pultos lány szerint nemcsak az áldozatok kispénzűsége volt a viszonylag fényűzésmentes életmód oka, hanem az is, hogy L.-ék egyszerűen felélték a kizsarolt pénzt. „Szerettek enni” – jegyzi meg. Hozzáteszi azt is, hogy tudomása szerint L.-ék keveset uzsoráztak a putnoki cigánysoron, inkább a lakótelepen élőket találták meg, azokat, akinek munkahelyük volt: többekkel együtt egy buszsofőrt és egy tornatanárt említ. Egykedvűen, vállát megvonva úgy fejezi be a beszélgetést, hogy „nem ők voltak azok, akiktől félni kellett, mert van itt olyan is egyébként”.

Most is félnek tőlük

Valóban kicsi: a belvárosból pár perc séta után máris a cigánysoron találjuk magunkat. Az Andrássy Dénes utca majd minden romos, klasszicista épületéből technó hallatszik ki. De nem kell aggódni, hogy a dübörgő basszus elnyomja riportalanyok hangját, ugyanis csak kevesen állnak szóba az újságírókkal. L.-ék neve hallatán itt szinte mindenki csak a fejét rázza: nem ismerik, nem hallottak a rettenthetetlen hadseregről, a tévében sem látták őket. Egy idősebb asszony veti oda a lap munkatársainak a magyarázatot a furcsa jelenségre.

– Most mondjam azt, hogy itt szinte mindenkinek van rokona köztük? Nem fognak beszélni.
– De félnek tőlük a rokonok, vagy szégyellik őket?
– Azt nem tudom, mi nem vagyunk a rokonaik, de félünk tőlük.

Egyetlen emberrel találkoztak a cigánysoron, aki hosszan beszél az előzetesben ülőkről. Ő ifjabbik Lázi Zoltán, az egyik vádlott fia, aki képtelenségnek tartja, hogy édesapja elkövette volna ezeknek a bűnöknek bármelyikét. – Apám nem bűnöző, hanem politikus. Annak idején Farkas Flóriánékkal kezdte, de most a Horváth Aladárék csapatában van – mondja, és közben megkér, menjünk el a házukba, mert szeretné megmutatni a sajtónak, hogy „hogy él egy zsaroló”. Közben arról mesél, hogy szerinte a rendőrök az apját összekeverték egypetéjű ikertestvérével, Tiborral, ráadásul Lázi szerint hirtelen haragú nagybátyjától inkább kitelnek azok a típusú bűncselekmények, amelyeket a hatóság közleménye felsorolt. Egyébként jelenleg a nagybácsi is előzetesben van.

Vakolatlan házukhoz érve Lázi Zoltán felháborodottan csattan fel: „Hát így él egy zsaroló?” Körbevezet az ingatlan lakrészében, ahol nagyon sötét van, csak a számítógép monitora világít. Lázi mentegetőzni is kezd, hogy még áramuk sincs, majd folyamatosan azt kérdezgeti, ha valóban olyan sok pénzt kizsarolt volna az apja, akkor ilyen körülmények között élnének-e. A férfi édesanyja és húga szerint mind a 14 előzetesben ülő családtagjuk, hozzátartozójuk ártatlan, idősebb Lázi Zoltán biztosan. (A putnoki roma nemzetiségi választáson jó sok Lázi közül lehetett választani, lásd itt – a szerk.)

Nyugdíjosztás után temetőnél öregeztek

A család nagy részét azonban nem innen vitték el a rendőrök, hanem a temető elől. Ez volt ugyanis L.-ék egyik kedvenc zsarolóhelye, nyugdíjosztás idején itt várakoztak az öregekre, hogy elvegyék a pénzüket, akár fényes nappal is. Ezt már az elsőrendű vádlott szomszédjaitól derül ki. Ők nem az Andrássy Dénes utcában laknak, hanem Putnok egykori bányászlakásaiban.

– Csak mi vettük ezt észre, nem látta ezt a városvezetés például? – teszik fel a kérdést. Kerestük Putnok polgármesterét a Magyar Nemzet is, de a fideszes Tamás Barnabás nem akart megszólalni az ügyben.

(MNO nyomán)

Korábban írtuk: "Rettenthetetlen hadseregnek" képzelte magát egy cigány család Putnokon


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »