Hurrikán pusztított Dominikán és Haitin

Hurrikán pusztított Dominikán és Haitin

Az évtized legpusztítóbb hurrikánja söpört végig Haitin és Dominikán, az ítéletidőnek legkevesebb 6 halálos áldozata van.

Haitin összedőlt az ország két részét összekötő híd, Dominikán pedig több százezer embernek kellett elhagynia az otthonát.

Fákat cibálva, tetőket rongálva érkezett meg Haitire az évtized legerősebb hurrikánja. A Matthew hatalmas pusztítást végzett a karibi szigetországban: egész városok kerültek víz alá, a déli félsziget pedig teljesen elszakadt az ország többi részétől, miután összedőlt a két területet összekötő híd.

Az ítéletidőnek több halálos áldozata van Haitin, egyikük egy férfi, aki csónakján menekült az áradás elől, de felborult, és belefulladt a vihar miatt megemelkedett tengerbe.

A szomszédos Dominikán is emberéleteket követelt a hurrikán, sokakat a sárlavinák és az összeomló épületek temettek maguk alá. Több százezer helyi lakosnak kellett elhagynia az otthonát.

„Ahogy láthatja, teljesen eláztam. Minden vizes. Segítség kell. Segítsen rajtunk” – mondta a sajtónak Carmen Gomez, az egyik károsult.

Egy férfi a szomszédját siratta, akit már nem tudott megmenteni, mert neki is menekülnie kellett.

„A közösség segíteni akart rajta, kinyújtottuk a kezünket, mert még élt, de mivel nem tudtuk megmenteni, úgy döntöttünk, elmegyünk, mert a mi életünk is veszélyben volt” – nyilatkozta Dagoberto Betances.

Az Egyesült Államok haditengerészete már útnak indította Haitire a George Washington repülőgép-hordozót, hogy segítsen a mentési munkálatokban és a hurrikán okozta károk helyreállításában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »