Humoristaügy: Merkel a szólásszabadságot is beáldozná

Humoristaügy: Merkel a szólásszabadságot is beáldozná

Ankara felszólította a német kormányt, indítson büntetőjogi eljárást egy, a török államfőt, Recep Tayyip Erdogant durva szavakkal bíráló humorista ellen.

A szóbeli jegyzék formájában érkezett felszólítás rosszkor érinti Angela Merkel kormányát, hiszen a menekültválság kezeléséről kötött Európai Unió–Törökország-megállapodást támogató kancellár zavarmentes együttműködésre törekszik a török partnerrel. A kabinet ugyanakkor kénytelen szem előtt tartani a balliberális német értelmiségi réteg zajos fellépését is a sajtó- és szólásszabadság védelmében. A politikai érdek, a jogi lehetőségek és a szabad véleménynyilvánítás közötti keskeny mezsgyén kell a megoldást keresni Berlinben.

A viszály már korábban elkezdődött. A hamburgi NDR közszolgálati tévécsatorna egyik műsorában a török társadalmi visszásságokat és Erdogant kigúnyoló videó miatt berendelték az ankarai külügyminisztériumba a német nagykövetet. Majd a másik közszolgálati televízió, a ZDF műsorvezetője „ezt a becsületsértő verset tulajdonképpen nem volna szabad előadni” megjegyzéssel vezette fel Jan Böhmermann művét, amely szerint a török elnök büdösebb, mint egy disznó szellentése, s legszívesebben kecskékkel folytat szexuális viszonyt, perverz, feje üres, mint a tojásai. A ZDF műsorigazgatója ezután a költeményt törölte a csatorna archívumából.

Merkel telefonon volt kénytelen egyeztetni az ügyben Ahmet Davutoglu török kormányfővel, és megegyeztek abban, hogy a gyalázkodó vers tudatosan sértő volt. Ettől még Ankara nem tekintette lezártnak az ügyet. Törökország arra szólította fel Berlint, hogy indítson eljárást Jan Böhmermann ellen. A német alkotmány erre abban az esetben ad lehetőséget, ha fennáll egy külföldi állami vezető személyes megsértésének ténye. A büntető törvénykönyv idevágó paragrafusa megszabja az eljárás további követelményeit, így per csak akkor indítható, ha a magát sértettnek vélő állam ezt megköveteli, e keresetet pedig támogatnia kell a szövetségi kormánynak. A Merkel és Davutoglu közti beszélgetés során a kancellár – a kormányszóvivő, Steffen Seibert bejelentése szerint – nem védte meg a gyalázkodó szöveg adásba kerüléséért felelős újságírót.

Berlin hozzáállása mögött nyilvánvaló politikai megfontolások állnak. Németország menekültpolitikájának alakulása ugyanis nagyban függ attól, hogy Törökország eleget tesz-e az Európai Unióval közösen vállalt és milliárdos összegekkel honorált kötelezettségeinek. Elemzők szerint a politikailag labilis partnert veszélyes volna ingerelni. Belpolitikailag viszont – engedve Ankara követelésének a büntetőjogi eljárás megindításával – a kormány feladná a Böhmermann-szatíra által képviselt, mindeddig óvott véleményszabadság védelmét. A német kancellári hivatal, a külügyi és az igazságügyi tárca szakértői közösen igyekeznek megoldani a gordiuszi csomót. Időközben húsz magánszemély tett feljelentést a gúnyvers szerzője ellen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »