Hullámsírból feltámadó harangszó – Az összetartozás jegyében új templom épül Bözödön

Hullámsírból feltámadó harangszó – Az összetartozás jegyében új templom épül Bözödön

Kossuth rádió Határok nélkül műsorának stábja pénteken az 1988-ban vízzel elárasztott Bözödújfalura látogat.  Az egykori romániai falurombolás szimbólumává vált, keserű sorsú településen a helyiek az összetartozás jelképét kívánják felépíteni, új templomot, a régi helyébe.

Az egykori székely település sorsát emlékmű hirdeti, melyet a falu szülötte, Sükösd Árpád emeltetett. A közelben emlékparkot alakítottak ki, amely a falu kicsinyített mása. 180 család otthona állt itt, ma az egykori virágzó porták helyét névvel és házszámmal jelölt kopjafák hirdetik, abban a sorrendben, ahogy a házak sorakoztak

Az elárasztott falu római katolikus templomának tornya a víztározó megépítése után is sokáig ellenállt a víz romboló erejének és huszonhat éven át — szívbemarkoló látványt nyújtva — emelkedett ki a tóból, míg végül  2014 nyarán a vízbe omlott. 2017-ben a tározó vízét leengedték, mert  meghibásodott  a gát és az irányítótorony közötti híd. A javítási munkálatok befejezése után, a tározó újbóli feltöltése előtt, az építkezésnek mielőbb  el kellene kezdődnie.

A falu egykori lakosai évenként tartanak megemlékezést a helyszínen, emellett egyesületet hoztak létre a templomemelés céljára. A település közigazgatási központja, Erdőszentgyörgy városának önkormányzata a nemes ügyhöz csatlakozva támogatókat keres. Az eddig összegyűlt támogatás a szükségesnek alig egy tizedét teszi ki és csupán az építkezés tavaszra tervezett megkezdéséhez elegendő. Csibi Attila Zoltán polgármester azonban bízik abban, hogy 2019 végére állni fog az Összetartozás temploma.

Adásidő: péntek, január 5-e 18:30, Kossuth rádió

MTVA


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »