Hrojszman zavartalan fűtési szezonra számít

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök semmilyen okot nem lát arra, hogy az október közepén kezdődő fűtési idény problémás lenne.

„A fűtési szezonra való előkészületekért a városok polgármesterei, a megyei adminisztrációk vezetői a felelősek. Ha valaki nem tud időben felkészülni a közelgő fűtési idényre, saját városában, járásában, megyéjében, akkor az meg lesz büntetve emiatt.”  – közölte Hrojszman.

A kormányfő megjegyezte, hogy a kormány a parlamenttel együtt fokozatosan szeretné a problémákat megoldani, többek között azokat is, amelyek a lakosság tartozásaival kapcsolatban merültek fel a hő- és a villamosenergia szolgáltatása terén – írja a RIA Novosztyi.

„Ami a kedvezményeket és a szubvenciót érinti, idejében lesznek finanszírozva, ezzel nem lesz probléma.” – tette hozzá Hrojszman.

Korábban Volodimir Hrojszman kijelentette, hogy a kormány és a Naftohaz keresi a kompromisszumot a földalatti tározókban lévő minimális mennyiségű földgáz felhalmozásával kapcsolatos kérdésben. Szavai alapján 14,5 -17 milliárd köbméter közötti mennyiségről van szó.

A maga oldaláról Ihor Naszalik energetikai miniszter azt közölte, hogy Ukrajna csupán az európai irányból 17 milliárd köbméter földgázt tud felhalmozni tározóiban.

Augusztus másodikán a Gazprom vezetője Alekszej Miller nyugtalanságát fejezte ki az ukrán tározókban felhalmozott földgáz mennyiségét illetően. Szavai alapján a Gazprom rizikót lát abban, hogy a tél folyamán akadálytalanul juthat el az orosz földgáz Ukrajnán keresztül Európa országaiba, mivel az ukrán tározókban igen alacsony a földgáztartalékok szintje. Szergej Kuprijanov, a Gazprom hivatalos képviselője kijelentette, hogy Ukrajna tározóiban jelenleg 1,6 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz található, mint 2015 hasonló időszakában.

Kijev 2015. november 25-e óta nem vásárol földgázt Oroszországtól.  Ukrajna az EU-ból továbbra is tranzit gázt vásárol, és azt bizonygatja, hogy ennek ára alacsonyabb, mint az orosz földgázé. A harmadik negyedévre Ukrajna 3 milliárd köbméter földgáz vásárlását tervezte.

Rovatok: GazdaságTelepülés: UkrajnaCímkék: Volodimir Hrojszman, Hrojszman-kormány, fűtési szezon, Ukrajna, ukrajnai hírek, ukrán gazdaság, gazdaságForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »