Hozzá nem értés vagy szándékos lejáratás?

Hozzá nem értés vagy szándékos lejáratás?

Kiábrándítóan felkészületlen emberek kezében volt a romániai egészségügyi kassza kezelése a megyék szintjén? Olyan igazgatók vezették, akiknek fogalmuk sincs az érvényben levő törvényekről? Országos méretű lejáratási kampánnyal akarnak megszabadulni a megyei egészségbiztosítási pénztárak politikai alapon kinevezett vezetőitől? A vizsgáztató bizottság tagjai elvetették a sulykot a tételek összeállításakor, miközben nem volt elég idő felkészülni a vizsgára? Egy országos méretű megszégyenítési akcióval akarják bizonyos érdekeket szolgáló intézkedések meghozatalára bírni a megyei vezetőket? Sokáig találgathatjuk, hogy mi húzódik a legutóbbi országos botrány mögött, amely a páciensek milliói előtt és ugyanakkor nemzetközi vonatkozásban is lejáratta a romániai egészségbiztosítás egész rendszerét.

A megyei egészségbiztosítási pénztárak vezetőinek a teljesítménymutatók 50 százalékos emelését követően tavaly év végén lejárt a szerződésük, és egyesek ideiglenes kinevezéssel maradtak az állásukban, másokat szintén ideiglenesen kinevezett személyekre cseréltek.

Az idén versenyvizsgát hirdettek a vezérigazgatói állások meghatározott időre szóló betöltésére. A jelöltek által kidolgozott menedzseri tervet is tartalmazó iratcsomó alapján a 42 helyre 47 jelentkezőnek hagyták jóvá a versenyvizsgán való részvételt. Közülük 27-en tisztségben levő igazgatók, akik közül nyolcan nem mentek el az írásbeli megmérettetésre. Akik jelen voltak, azok közül egy sem tudta teljesíteni a 100 pontból kötelező 70-et, tehát valamennyien megbuktak a vizsgán. Voltak jelentkezők, Vâlcea, Mehedinţi megyéből vagy Bukarestből például, akik 0-3 pontot értek el, az egyik Temes megyei jelöltet pedig kizárták, mert a tiltás ellenére bevitte a mobiltelefonját, és használni akarta. A Máramaros megyei jelölt teljesített a legjobban, 49 pontot ért el, őt a tulceai követte 43-mal, a Bihar megyei volt a harmadik 31 ponttal. A Maros megyei pénztár vezetője az írásbeliről távol maradó nyolc jelölt között volt.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »