Hóvihar tombol az Alpokban. Turisták ezrei ragadtak a küvilágtól elvágott síközpontokban

Hóvihar tombol az Alpokban. Turisták ezrei ragadtak a küvilágtól elvágott síközpontokban

A folyamatos havazás és a hihetetlen mennyiségű hóáradat egyre nagyobb problémákat okoz az Alpokban. A Mont Blanc hegység lábánál fekvő Chamonix síközpontban több mint száz víkendházat, illetve turistaházat kellett evakuálni lavinaveszély miatt.

A helyzet rendkívüli: 45 nap alatt annyi hó hullott, mint amennyi általában öt hónap alatt szokott“ – idézte a DPA Chamonix polgármesterét, Eric Fournier-t, aki hozzátette, hogy ennyi hó „15 évente egyszer fordul elő“.

Hétfő délutánig több mint ezer embert figyelmeztettek arra, hogy ha csak tehetik, ne menjenek ki, illetve zárják be az ablaktáblákat az épületek azon részein, melyek veszélynek vannak kitéve. A Mont Blanc hegységben idén télen már másodszor hirdették ki az ötös fokozatú, azaz a legmagasabb lavinaveszélyt.

A legtöbb Chamonix-ból Svájcba vezető utat lezárták. A hatalmas hóáradat és a szűnni nem akaró havazás nagyon sok falvat elzárt a környező világtól, emellett pedig sok sífelvonó működését is leállította.

Három méternyi friss hó

A svájci Davosban székelő Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) szerint – ahol ma kezdődik a Világgazdasági Fórum – 1999-től nem volt ilyen súlyos a helyzet, mint most. Svájc egyes területein egy hét leforgása alatt három méter friss hó hullott.

Davosban az elmúlt hat napban 159 centiméter friss hó hullott, ami a Hó- és Lavinakutató Intézet (SLF) elmondása szerint húszévente egyszer fordul elő. Az előrejelzések szerint az elkövetkezendő éjszakán újabb 20–40 centiméternyi friss hó lehullására lehet számítani.

Hírdetés

A világ egyik legmagasabban elhelyezkedő síközpontja, Zermatt vasárnap óta már másodszor van elvágva a külvilágtól. Jenleg a helyi lakosokon kívül kilencezer turista ragadt a Wallis-Alpok síközpontjában. Wallis kantonban a hivatalok lavinától, földcsuszamlástól, illetve a felmelegedés idején árvizektől tartanak.

Zermatthoz hasonlóan elérhetetlen az Andermatt és a Wengen síközpont, valamint Saastal, a Saaser Vispa-patak völgye. Graubünden katonban például a vonatok sem közlekednek St.Moritzba. A lavinák és a földcsuszamlások már most komplikálják a közlekedést Svájc több pontján is.

Tízezer turista ragadt az osztrák Alpokban

Sok osztrák régióban az elmúlt napokban annyi hó hullott, mint amennyi áltlában az egész téli időszakban szokott. „Például Langen am Arlbergben jelenleg 480 centiméteres hó van, míg az egész meteorológiai telet tekintve a töb éves átlag 447 centiméter“ – mondta Alexander Orlik a német Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézetből (ZAMG).

Ausztriában lavinaveszély miatt megközelíthetetlen St. Anton am Arlberg, Lech és Zürs am Arlberg. Paznauntal völgyében, Ischgl és Galtür településein tízezer turista rekedt. Galtürt többek között 1999-ben olyan hatalmas lavina sújtotta, ami 31 áldozatot, több tucat sérültet, és rengeteg megrongált házat eredményezett.

Bajorországban a lavinaveszélyt a hármas fokozatról négyesre emelték, tehát a második legmagasabbra. Az összes tengerszint feletti magasságban számolni kell azzal, hogy a meredek hegyoldalakból közepes méretű vagy nagy lavina zúdulhat le.

Forrás: Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/AP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »