Hová léphetnek be a házi kedvencek?

Hová léphetnek be a házi kedvencek?

Villámcsődülettel tiltakoztak szerdán délután kolozsvári civilek a Kolozs megyei közegészségügyi igazgatóság (Sanepid) székháza előtt azt követően, hogy a hatóság bezáratta a kincses városban alig néhány napja megnyílt Lady Cat elnevezésű macskás kávézót.

lady cat_b

Ez az első olyan kolozsvári kávézó, ahol macskákat lehet simogatni, játszani velük, és örökbe is lehet fogadni őket. Az igazgatóság arra hivatkozott: Romániában nem lehet olyan lokált üzemeltetni, ahol a vendégek macskákkal érintkezhetnek.

Végül szerdán mégis engedélyezték a lokál működését, a tiltakozó megmozdulást ugyanakkor nem napolták el, ugyanis a civilek fontosnak tartják, hogy kiálljanak elveik mellett. A Facebook közösségi oldalon szervezett tiltakozó akció forgatókönyve szerint a villámcsődület résztvevői délután ötkor öt percig sétáltak fel-alá a hivatal előtt, majd elkezdtek nyávogni, illetve akinek kedve tartotta, ugathatott is.

„Nem az a fontos, hogy legyen a városban macskás kávézó, hanem az, hogy ezekkel a társas lényekkel az ember bemehessen vendéglőkbe, bárokba, üzletekbe, amint ez számos civilizált országban lehetséges” – fejtette ki kérdésünkre Szakáts István, a civil megmozdulás kezdeményezője. Kifejtette, ez bevett polgári gyakorlat és nem látja be, hogy miért pont mi lennénk annyira „középkoriak”, hogy csak nálunk ne lehessen a házi kedvencekkel boltokba, kávézókba belépni.

Kérdésünkre elmondta, több európai országban tapasztalta már, hogy nyugodtan magukkal vihetik bárhová házi kedvencüket a gazdik. „Németországban színházban és moziban is voltam kutyával, Berlinben az összes nagy üzletbe bemehettem vele” – mesélte. Hozzáfűzte, nemcsak Németországban, hanem Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban is meg lehet ugyanezt tenni, persze mindenhol szabályozzák a feltételeket, az ebet például pórázon kell vezetni.

Szakáts kifejtette, a törvény, amelyre hivatkozva a Sanepid bezáratta a kávézót, retrográd és idejétmúlt. „Külföldön is esznek a bárokban, és nem halnak bele, ha egy kutya is ül az asztal lábánál, nem látom be, hogy mi egyszerre miért lettünk ortodoxabbak a pátriárkáknál” – fogalmazta meg értetlenségét Szakáts. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »