Hőst faragnának Milosevicből

Hőst faragnának Milosevicből

Miközben Joe Biden amerikai alelnök Belgrádban barátkozott az amúgy Moszkvával is remek kapcsolatokat ápoló szerb vezetéssel, a régi-új kormánykoalíció kisebbik tagja Slobodan Milosevic emlékének tisztára mosásán ügyködött. A szocialisták újabban úgy értelmezik a hágai Nemzetközi Törvényszék Radovan Karadzic elleni ítéletét, hogy az egyben Milosevicet is felmenti. A boszniai szerbek volt elnökét tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találták ugyan, s negyven év börtönre ítélték, de abban nem találták felelősnek, hogy Boszniában a szerb hadsereg genocídiumot követett el a muzulmánok és a horvátok ellen hét településen. Ha ez így van, akkor a 2006-ban, még az ítélet megszületése előtt elhunyt Milosevic elleni fő vád sem állja meg a helyét, hiszen nincs szó népirtásról Boszniában – vélik egy laza következtetéssel a szocialisták. Ivica Dacic külügyminiszter, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) elnöke szerint a törvényszék ítéletével elismerte, hogy Szerbia nem bűnös a Boszniában 1992 és 1995 között elkövetett népirtásért, illetve háborús bűnökért. Azaz rehabilitálni kell a véres délszláv háború főszereplőjét. Azonos hangnemben nyilatkozott a kabinet másik szocialista tagja, a munkaügyi tárcát vezető Aleksandar Vulin is.

Dacic és az SPS tiszteletbeli elnöke, Milutin Mrkonjic szerint egyenesen emlékművet érdemel Milosevic. – Mindannyian tudtuk, hogy Milosevic nem bűnös. Utcát kellene elnevezni róla, és emlékművet kéne állítani neki Belgrádban – idézte a Vajdaság Ma hírportál Mrkonjicot. Az ellenzék tiltakozik, szerintük a két szocialista miniszter fel szeretné menteni a Milosevic-rezsimet a nacionalista háborús politika történelmi vétke alól, ezért minisztereiknek nincs helyük a kormányban. Boris Tadic exállamfő, a Szociáldemokrata Párt vezetője azt mondta, az SPS kezdeményezése jelzésértékű, a jelenlegi hatalom vissza akarja vinni Szerbiát a múltba. Cedomir Jovanovic, a liberális demokraták elnöke arra figyelmeztetett, hogy nem szabad legitimálni olyan embereket, akik a szerb történelem „legsötétebb időszakát írták”.

A szocialisták álláspontjával egyébként Aleksandar Vucic miniszterelnök sem ért egyet. Tegnap az esetleges szoborállítással kapcsolatban azt nyilatkozta, esze ágában sincs a kilencvenes években élni, kizárólag Szerbia jövőjéért dolgozik. A Karadzic elleni hágai ítéletre vonatkozóan a szerb kormányfő csak annyit mondott, hogy nincs ideje ilyen dolgokkal vesződni, mert Szerbiával és annak fejlesztésével van elfoglalva. Belgrádi sajtóértesülések szerint Vucic ennél jóval keményebben fogalmazott a legutóbbi kormányülésen, ahol élesen bírálta a szocialista tárcavezetőket, amiért Miloseviccsel kapcsolatos felvetéseikkel ártottak Szerbia nemzetközi megítélésének. A miniszterelnök külön kifogásolta, hogy mindezt éppen Joe Biden amerikai alelnök vizitje előtt néhány nappal tették a koalíciós partner miniszterei. A Danas című napilap közben úgy tudja, Jadranka Joksimovic európai integrációval megbízott tárca nélküli miniszter váltja Dacicot a külügyminiszteri poszton.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »