Hosszú Katinka: Nincs titok, csak munka

Hosszú Katinka: Nincs titok, csak munka

Még nem ért a riói élménybeszámolók végére, a titkáról százak kérdezik, de továbbra sem mond mást, csak ami a lényege: munka. Hosszú Katinka önmarcangolásban is a világelit tagja, hihetetlen, hogy két hónappal a riói 200 vegyes aranyérme után sem elégedett az olimpiai időeredményével. A háromszoros olimpiai aranyérmes úszó a mell kivételével minden úszásnemben rajthoz áll a világkupa-sorozatban, és nagy lendülettel vetette rá magát régi-új számára, a 200 pillangóra. Szeretné megdönteni a 2009-ben még cápadresszben úszott Európa-csúcsát.

– Megérte elindítani a saját úszó­egyesületet?
– Nagyon élvezem, teljesen más úgy lemenni az uszodába, hogy nem csak arra koncentrálok, hogy jól menjen a felkészülésem. Mostanában már átnézek a másik pályára, mert komolyan érdekel, hogy milyen munkát végeznek a fiatalok. Mondanom sem kell, hogy ma már ez is nagyon fontos nekem.

– Látja már az új Hosszú Katinkát?
– Nézegetjük a kicsiket Shane-nel, és többek között azt is megbeszéljük, hogy melyik fiatal kire hasonlít a tapasztalt úszók közül.

– Hány évesekkel foglalkoznak?
– Jellemzően a 10–13 éves korosztály jár hozzánk.

– Tudatosan választották ezt a korcsoportot?
– Ők jelentkeztek a legtöbben, körülbelül hetvenen vannak. Nyilván várható lemorzsolódás az évek során, és kiderül, hogy a sok tehetséges úszó közül ki az, aki vállalja a kemény munkát.

– Toronymagasan vezet, szinte már megnyerte a világkupa-sorozatot. Tizenhárom világkupa-érmet nyert Dohában, ezzel beállította a saját rekordját. Fokozható ez?
– Gondolkoztam ezen. Sajnos 50 gyorson nem nyertem érmet.

– Nem szégyelli magát?
– Higgye el, nagyon bosszantó volt. De a viccet félretéve, tudom, hogy lehetne ennél többet is elérni. Én erre törekszem. Már lassan az egész programot végigúszom a világkupa-sorozatban, csak a mell­úszószámokban nem indultam el.

– Mi annak az oka, hogy élénken érdeklődik mostanában a gyors és a pillangó számok iránt? Igaz, utóbbin régebben is próbálkozott, de a gyors régen szerepelt a repertoárján. Ez hosszú távú vállalás vagy az motiválja, hogy összemérje az erejét Katie Ledeckyvel?
– Ha lennének is olyan szándékaim, hogy valaha komolyan veszem a gyorsúszást, akkor nem azért lesz, mert együtt szeretnék versenyezni Katie Ledeckyvel. Egyébként ő próbálkozott régebben a vegyesúszó-mezőnyben, szóval, szeretettel várom. A pillangóban látok fantáziát, szerintem még sok van bennem, még mindig én vagyok az Európa-csúcstartó 200 pillangón. Ez az egyetlen szám, amelyben még mindig a cápadresszes időeredményem a jelenleg is érvényes Európa-csúcs, és amelyben 2009 óta nem sikerült megjavítanom az egyéni csúcsomat. Ez nagyon motivál.

– Jövőre úszó-vb Budapesten. Előtte lesz még rövid pályás vb decemberben, de a következő időszak legnagyobb attrakciója a 2017-es úszó-világbajnokság. Mik a tervei?
– Rióban 200 vegyesen nem a legjobb versenyemet úsztam. Győztem, de a 2:06,58-as időeredményemmel annyira nem voltam kibékülve, úgy éreztem, hogy ennél jobbat is tudok. A 200 hátban is bőven vannak még tartalékok. Hosszú volt az úszóprogram Rióban, nem csak fizikálisan, inkább mentálisan.

– Láthatunk a világbajnokságot népszerűsítő Hosszú Katinka-plakátokat?
– Meglátjuk…

– Milyen a kapcsolata az úszószövetséggel?
– Én az úszóegyesületemre és a saját felkészülésemre koncentrálok…

– Sokan kérdezik a titokról, hogy mi kell a jobb eredmények eléréséhez?

– Igen, de nincs titok. Én az elvégzett munkában hiszek. Nekem sem volt egyszerű, huszonhét évesen sikerült addig finomítanom a dolgokat, hogy most már azt tudom mondani, teljesen tudatos a felkészülésem. Lehet, hogy jövőre valamit el fogok szúrni, és akkor újra lehet tanulni, alakítani, finomítani az addigiakat. Visszatérve a titokra: nincs recept. Dolgozni kell!

– Boldogabb ember lett olim­piai bajnokként?
– Nem érzem magam többnek, a személyiségem biztos, hogy nem változott az olimpia óta. Nagyon jó érzés, hogy sikerült elérnem a céljaimat. Fontosabbnak érzem, hogy a győzelmeim rengeteget jelentettek itthon az embereknek. Ez akkor tudatosodott bennem, amikor hazajöttem Rió­ból. Az olimpia előtt is éreztem, hogy sokan szeretnek és támogatnak, de teljesen más volt mindezt Rio után megélni.

– Hogy áll az élménybeszámolókkal?
– Sajnos még nem értünk a felkérések végére, nagyon nehéz most mindennek eleget tenni. Ráadásul ott van az egyesület, ami bőven elég elfoglaltságot jelent, de folyamatosan készülünk a versenyekre. Leginkább ezért nem tudtam kimerítő élménybeszámolót adni.

– „Ha olyan nagyok a cél­jaid, hogy mások kinevetik, akkor jó úton jársz!” – írta a Facebookon. Kinevették mostanában?
– Ezt nem szeretném megosztani. A barátaim, a családom ismerik a céljaimat, és persze nekem is vannak olyan céljaim, amelyeken nevetek. De ezzel nincs különösebb gond, előbb-utóbb teljesülnek a céljaim.

– Az Év Sportolója-választáson nagy küzdelem várható ön és a háromszoros olimpiai aranyérmes Kozák Danuta között. Össze lehet hasonlítani a két teljesítményt?
– Nehéz ügy. A sportolókat és a sportágakat is nagyon nehéz összevetni. Szóval, én ezt rábízom a sportújságírókra… (nevet) Természetesen hatalmas megtiszteltetés lenne, ha én nyerném a díjat, de engem a medencében elért teljesítményem sokkal jobban érdekel.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »