Hosszú Katinka kétszeres olimpiai bajnok!

Féltávnál még csak hatodik volt, aztán beindult, senki sem tudta megállítani 100 háton. Katinka már két aranynál jár. Kenderesi Tamás másodszor is legyőzte Michael Phelpset 200 pillangón. Csodálatos hajnalunk volt az uszodában.

Hosszú Katinka megszerezte a magyar küldöttség harmadik, önmaga második riói aranyérmét. Az Iron Lady 100 m háton a második legjobb idővel került a szám döntőjébe, nem a legjobban kezdve a fináléban. 50 méternél még csak hatodik helyen fordult, de ami onnan következett, az maga volt a csoda: Katinka tempóról tempóra közelített az élbolyhoz, a célba érkezésnél pedig már ő érintette meg elsőként a falat. A magyar úszónő még soha nem nyert világbajnoki érmet sem hátúszótávon, Eb-n már diadalmaskodott, s immár olimpián is. Hosszú Katinka 24 év, Egerszegi Krisztina barcelonai győzelme után az első magyar úszó az olimpián, aki megnyeri a 400 vegyest és a 100 hátat is. “Egérke” annak idején még a 200 hátat is behúzta, Katinkának is meglehet az olimpiai tripla, sőt!

Katinka nagyon odatette magát 200 m vegyesen is, bár az eredményhirdetés után nem volt sok pihenőideje. Iron Lady pillangón az első háromban volt, háton tisztán elől, mellen még annál is jobban, a futam végén természetesen az első helyen ért célba. Ha nem is a legjobb idővel, de bejutott a szám holnapi döntőjébe. Jakabos Zsuzsanna sajnos nem fért be a legjobb nyolc mezőnyébe.

Hétfőn Sós Csaba, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke figyelmeztetett, hogy a felszabadultan úszó Hosszú Katinka Rióban mindent megnyerhet. Egyelőre igaza van Sós Csabának, és még hátra van a 200 vegyes, a 200 hát és a 200 pillangó döntője. Mi lesz még itt Rióban?!

Cseh László és Kenderesi Tamás a 200 pillangó középfutamában volt érdekelt. Cseh László ismét a bravúros utolsó 50 méterének köszönhette a győzelmet. Az első három 50-en szerényebben haladt, két japán ellenfele, sőt, még egy kínai is megszorongatta, sőt, előtte is haladt. Aztán jött az utolsó 50, sőt, az utolsó 6-8 méter, utóbbi egy levegővel. Cseh Laci megnyerte a futamot és biztosította a helyét a szerda hajnali döntőben.

Kenderesi Tamás az előfutamban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy legyőzte példaképét, Michael Phelpset. A középfutamban Phelps keményen bekezdett, ha 150-ig tartott volna a verseny, biztosan ő nyeri, na, de kérem, ott volt a mezőnyben Kenderesi Tamás. S ha már ott volt, legyőzte másodszor is. Kenderesi Tamás 1:53.96-os idővel az első helyen kvalifikálta magát a döntőbe. Phelps úszik majd mellette az ötösön, a középfutam harmadik legjobbja, Cseh Lászlóé lesz a hármas pálya. Döbbenetes!

Egész délután azon agyaltam, hogy hogyan kéne ezt a négy hosszt leúszni. Nagyon örülök, hogy nem ért az a baj, mint az Eb-n, és hogy ilyen közönség előtt úszhattam. Nemrég még sérült is voltam, emiatt is lehettem gyengébb az Eb-n. De azóta edzettem nagyon… az utolsó 50-re koncentrálok, de biztos, hogy erősebb rajt lesz. – értékelt Kenderesi Tamás az M4 Sporton.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »