Hosszú Katinka hátúszásban is olimpiai bajnok

Hosszú Katinka hátúszásban is olimpiai bajnok

Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet szerzett a riói olimpián.

A Vasas 27 éves világklasszisa 58.45 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott az amerikai Kathleen Baker előtt. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon érte el. A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett az úgynevezett cáparuhában úszni.

Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt, az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója. (Videók itt.)

Az ötszörös világbajnok bajai úszó a célba érkezést követően azonnal visszatért a helyére – nem is ment keresztül a vegyes zónán -, mivel a 200 méter vegyes 4.35-kor kezdődő elődöntőjében is érdekelt lesz a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként.

Hosszú – aki ezzel Szász Emese sikere mellett – a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte.

Hosszú Katinka tudta, hogy ha “összerakja” az úszását, akkor érmes lehet 100 méter háton, de nem az aranyra gondolt, amelyet végül megnyert a riói olimpiai úszóversenyeinek harmadik versenynapján. Minderről az éjszakába nyúló sajtótájékoztatóján beszélt a kétszeres olimpiai bajnok .

“Beszéltük Shane-nel (férje és edzője Shane Tusup), nagy hibám volt az előfutamban és az elődöntőben is, hogy nem használtam ki a rövidpályán már jól működő kidelfinezésemet. Tudtam, hogy ez az, amit még hozzá tudok adni, ugyanakkor nem tudtam, hogy a többiek mennyit adtak ki magukból” – tette hozzá.

Hosszú – aki a nyitónapon 400 méter vegyesen óriási világcsúccsal győzött – megjegyezte, természetesen cél volt ebben a számban is a minél jobb szereplés, de erre nem számított. “Mondtam, hogy száz méter háton bármi megtörténhet. Itt elég egy apró hiba és vége, nincs idő javítani. Ugyanakkor tudtam, hogy ha minden összejön, és össze tudom rakni az úszásomat, akkor érem lehet, de nem gondoltam, hogy arany.”

A 27 éves magyar versenyző elmondta, mindkét győzelme különleges számára. “Mindennek megvan a maga szépsége, a 400 méter vegyes győzelmem olyan volt, amiről álmodtam is. Milyen jó is lenne, ha ötven méterrel a vége előtt már olimpiai bajnoknak lehet mondani valakit, mint Egerszegi Krisztinát. Viszont azért ez is nagyon érdekes, amikor a végén kell izgulni picit.”

Női 100 m hát, olimpiai bajnok: HOSSZÚ KATINKA 58.45 mp
2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.75
3. Kylie Masse (Kanada) 58.76

Férfi 200 m gyors, olimpiai bajnok: Szun Jang (Kína) 1:44.65 p

2. Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:45.20
3. Conor Dwyer (Egyesült Államok) 1:45.23

Férfi 100 m hát, olimpiai bajnok: Ryan Murphy (Egyesült Államok) 51.97 mp
2. Hszü Csia-jü (Kína) 52.31
3. David Plummer (Egyesült Államok) 52.40

Női 100 m mell, olimpiai bajnok: Lilly King (Egyesült Államok) 1:04.93 p
2. Julija Jefimova (Oroszország) 1:05.50
3. Katie Meili (Egyesült Államok) 1:05.69

(M4)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »