Hosszú háborúra számítanak a törökök Szíriában

A török parlament újabb egy évvel meghosszabbította szombaton a török hadsereg szíriai és iraki hadműveleteire adott felhatalmazását.

Az először 2014-ben elfogadott felhatalmazást a most kezdődő új törvényhozási év első napjának első napirendi pontjaként hosszabbították meg a török képviselők.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint az újabb felhatalmazással a hadsereg 2017. október 30-ig folytathatja a kurd szélsőségesek és az Iszlám Állam szervezete elleni offenzíváját.

A parlamenti pártok közül csak a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) szavazott a törvény ellen, a többi három párt kéviselői támogatták.

Törökország augusztus 24-én indított hadműveletet Észak-Szíriában Eufráteszi Pajzs fedőnéven, hogy a térséget megtisztítsa a terrorszervezetektől, köztük az IÁ-tól, valamint a szíriai kurd milíciától, a Népvédelmi Egységektől (YPG), amelynek erői a közelmúltban átléptek az Eufrátesz folyó nyugati partjára, és ellenőrzésük alá vonták Manbídzs városát. A határ menti sáv visszaszerzése után a hadművelet déli irányba fordult.

Nem találtak támogatókra

Recep Tayyip Erdogan elnök szombaton az újabb parlamenti ülésszak kezdetén tartott beszédében azt mondta, a hadműveletek célja annak az Ankara által évek óta hangoztatott észak-szíriai biztonsági övezetnek a kialakítása, amely a terrorizmusra és a menekültválságra egyaránt megoldást jelent. Kiemelte: Ankara az ügyben nem talált támogatókra, így egymaga kénytelen megtisztítani a Dzserablúsz várostól nyugatra és délre fekvő mintegy 5 ezer négyzetkilométeres területet a terrorszervezetektől. Hangsúlyozta: ha Törökország határain belül békés és biztonságos életet szeretnénk, folytatnunk kell a katonai akciót.

Törökországnak tavaly december óta Irakban is van egy harckocsikkal és tüzérségi fegyverekkel felszerelt zászlóalja a Moszul közeli Basika város térségében. Feladatuk, hogy iraki szunnita önkénteseket képezzenek ki és fegyverezzenek fel a 2014 júniusában az Iszlám Állam kezére került Moszul visszafoglalására indítandó támadáshoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »