Hosszan kell várni a CT- és MRI-vizsgálatokra Csíkszeredában

A közeljövőben nem fog csökkenni Hargita megyében a laboratóriumi, komputertomográfos (CT), illetve mágnesesrezonancia-vizsgálatok (MRI) ingyenes elvégzéséhez szükséges várakozási idő – hívta fel a figyelmet Duda Tihamér, a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője – adja hírül Molnár Rajmond a kronika.ro-n.

Noha a biztosító egyik munkatársa nemrég lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a hosszú várólisták költségvetéshiány miatt alakultak ki, áprilistól azonban – a teljes évi büdzsé kiutalása nyomán – javul a helyzet, erre mégsem került sor.

Duda Tihamér most arról számolt be: az Országos Biztosítási Pénztárral kötött, április elsejétől hatályba lépett szerződés értelmében a második negyedévre ugyanannyi pénzt kapnak, mint az első három hónapban, így minden bizonnyal továbbra is hosszú várólistákra kell számítani. A biztosító Hargita megyei vezetője rámutatott: a várakozási idő hossza két tényező függvénye.

Egyrészt számít, hogy a megyei pénztár mekkora költségvetést utalt ki a vele szerződésben álló egészségügyi szolgáltatóknak, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy az adott időszakban hány személy igényli az ingyenes vizsgálatokat. Tehát ha valaki háziorvosi beutalóval kéri az analízis elvégzését, az adott időszakban rendelkezésre álló büdzsé és a naponta vizsgálatra előjegyzett páciensek számának függvényében kap időpontot, amire a feliratkozás után hónapokat várhat.

Duda Tihamér úgy fogalmazott: senki nem tudja garantálni, hogy a kifogásolt helyzet egyhamar megváltozik, szerinte ugyanakkor ez nem Hargita megyei, illetve romániai szintű probléma, hanem a világon mindenhol így működik. Amennyiben egyébként valaki sürgősségi ellátásra szorul, azonnal elvégzik a szükséges vizsgálatot, ha a beteg állapota ezt megköveteli. Egy másik megoldás lehet azok számára, akik háziorvosi beutalóval érkeznek a szolgáltatóhoz, hogy kifizetik az analízis árát, ebben az esetben pedig hamarabb, sőt elképzelhető, hogy még aznap elvégzik a vizsgálatot.

Duda Tihamér elmondta: a korábbi tapasztalatok alapján novembertől március közepéig igényelnek a legtöbben laboratóriumi vizsgálatot, általában ilyenkor alakulnak ki hosszú várólisták, szerinte azonban a következő időszakban kisebb lesz az érdeklődés, „megcsappannak a sorok”. Ezzel szemben az MRI-vizsgálatokra továbbra is hosszas lesz a várakozási idő. Nemrég egyébként Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője is úgy nyilatkozott: tapasztalatai szerint a nyugati országokban ez a jelenség normálisnak számít, sőt néhol hosszabb időt is igénybe vesz a vizsgálat elvégzése.

Mágnesesrezonancia-vizsgálatok elvégzésére Hargita megyében csak Csíkszeredában van lehetőség, a szolgáltatást nyújtó Hiperdia cég egyik munkatársa pedig arról számolt be, hogy amennyiben egy egészségbiztosítással rendelkező páciens a napokban kér előjegyzést MRI-vizsgálatra, előreláthatólag júniusra vagy júliusra kap időpontot. Ha a páciens számára sürgős, a vizsgálat típusától függően 450 és 700 lej közötti összeget kell fizetnie, hogy azonnal elvégezzék a vizsgálatot. Komputertomográfiát (CT) Csíkszeredában és a székelyudvarhelyi városi kórházban is végeznek – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »