Horvátország júniusban befogadja az első 50 kontinensfoglalót

Horvátország júniusban befogadja az első 50 kontinensfoglalót

Horvátország júniusban megkezdi az első 50 "menekült" befogadását Görögországból, Olaszországból és Szíriából az uniós áttelepítési programok keretében – jelentette be Vlaho Orepic horvát belügyminiszter.

Hét végi nyilatkozatában a tárcavezető elmondta, hogy horvát illetékesek kedden Görögországba és Olaszországba utaznak, hogy a helyi hatóságokkal egyeztessenek az áttelepítési procedúráról.

Olaszországból és Görögországból 10-10, Szíriából 30 "menekültet" vesz át egyelőre Horvátország – közölte a belügyminiszter.

Az Európai Unió tavaly először 40 ezer betolakodó "önkéntes" befogadásáról, majd 120 ezer további kontinensfoglaló tagállamok közötti kötelező elosztásáról hozott döntést. Az EU és Törökország között idén májusban létrejött újabb megállapodás értelmében a tagországok – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – Törökországtól átvesznek ugyanannyi szíriai migránst, mint amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak oda.

Horvátország a fenti programok alapján csaknem 1600 betolakodó befogadását vállalta két éven belül: 1064-et a kötelező áttelepítési kvóta és 500-at az EU-Törökország megállapodás alapján.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a horda előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is "csak" azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni.

Horvátországban tavaly szeptember óta közel 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, akiknek csak egy töredéke, kevesebb mint 200 ember kért menedékjogot Zágrábtól.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »