Horvátország: Az államfő a HDZ miniszterelnök-jelöltjét bízta meg a kormányalakítással

Horvátország: Az államfő a HDZ miniszterelnök-jelöltjét bízta meg a kormányalakítással

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő hétfőn Andrej Plenkovićot, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) párt miniszterelnök-jelöltjét bízta meg a kormányalakítással, miután a HDZ és a Híd Függetlenek Listája (Most) pénteken megállapodást kötött a közös kormányalakításról – jelentette a helyi sajtó.

Andrej Plenković rekordszámú, 91 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben (kormányalakításhoz legalább 76 képviselő támogatására van szükség), ezt követően pedig harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson.

A már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt Plenković a sajtónak elmondta: a héten személyi kérdésekről fognak egyeztetni. Bejelentette, hogy kormányában több nő is helyet kap majd. Modern, demokratikus jogállamot ígért, egy politikailag stabil országot, amelyben minden állampolgár biztonságban és jól érzi magát.

A szeptember 11-i parlamenti választásokon a HDZ a diaszpóra két képviselőjével együtt 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) végzett 13 mandátummal. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még átlépő további pártok közül az Élőlánc (Zivi Zid) politikai szervezet és partnerei 8, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) 3, Milan Bandić zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB) 1 mandátumot szerzett, továbbá van egy, a diaszpóra által megválasztott független képviselő is.

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két honatya képviseli majd az új összetételű parlamentben.

A kormányt a HDZ és a Híd fogja alkotni a kisebbségi képviselők támogatásával. Plenkovićot aláírásával támogatta még a Horvát Parasztpárt (HSS), amely az SDP-vel koalícióban indult a választásokon, Milan Bandić pártja és a Horvát Nyugdíjasok Pártja (HSU).

A horvát szábor alakuló ülését pénteken tartják meg.

Plenković korábban úgy vélte, hogy a kormányt már az első parlamenti ülésen beiktathatják hivatalába, de ez várhatóan nem így lesz. A kisebbik kormányzó párt, a Híd ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy még a kormány megalakulása előtt a parlament szavazza meg azokat a törvényjavaslatokat, amelyekre még a kampány idején tett javaslatot.

A Híd hét törvény elfogadásához kötötte szerepvállalását a koalíciós kormányzásban, és ebből ötöt sürgősségi eljárásban el akar fogadtatni már a jövő héten a száborral. Ilyen például a pártok finanszírozására vonatkozó új törvényjavaslat, továbbá egy olyan jogszabálytervezet, amely megtiltaná, hogy indulhassanak a választáson a súlyos bűncselekmények elkövetői. A párt az önkormányzatokról szóló törvény módosítását is kikötötte. Ezenkívül be akarja vezetni, hogy azok a képviselők, akik nem vesznek részt a szavazásokon, alkalmanként 500 kuna büntetést fizessenek.

Szakértők szerint ezúttal stabil kormány várható, mert a HDZ belátta, hogy a Hidat komoly partnerként kell kezelnie. A tavaly októberi választások után is ez a két párt alakított kormányt, de az alig félévi közös kormányzás után megbukott.

A 46 éves Andrej Plenković jogász. A horvát külügyminisztériumban kezdte pályafutását, a HDZ-be 2011-ben lépett be. Négy nyelven beszél, diplomataként korábban Brüsszelben is dolgozott. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »