Horváth Csaba cáfol és visszavág

Horváth Csaba cáfol és visszavág

Horváth Csaba egykori szocialista főpolgármester-helyettes szerint semmi köze sincs a 4-es metró szerződéseihez, de ennek ellenére elmegy az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság meghallgatására, ha kérik. Az MSZP-s politikus a Széll Kálmán tér felújítását is kivizsgálná. A DK-s Gy. Németh Erzsébet is megjelenne a testület előtt.

– Természetesen elmegyek az Alstom metrókocsik 2006-os beszerzése kapcsán megalakuló fővárosi ideiglenes bizottság meghallgatására, amennyiben behívnak – mondta el a Magyar Időknek Horváth Csaba. A Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője hozzátette: azzal, hogy Nagy-Britanniában az ottani antikorrupciós nyomozóhatóság, az SFO vádat fogalmazott meg a budapesti járműbeszerzés kapcsán, maradéktalanul ki kell vizsgálni az ügy magyarországi vetületét.

Horváth Csaba szerint az Alstom-ügyet vizsgáló ideiglenes bizottság felállítását korábban javasló Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, VIII. kerületi polgármesternek és Tarlós István főpolgármesternek is számot kellene adnia bizottság előtt az Alstom-szerződések 2011-es újrakötésével kapcsolatban.

– A Széll Kálmán tér beruházását és az ottani túlszámlázásgyanús eseteket vizsgáló bizottságot akarunk felállítani, és ehhez elvárjuk Kocsis Máté támogatását is – jelentette ki a szocialista politikus. Mint mondta, a személyével kapcsolatban több igaztalan kijelentés is megjelent, és cáfolta, hogy főpolgármester-helyettesként a teljes BKV felügyelete hozzá tartozott volna. Állítása szerint 2009 szeptember 3-án kizárólag a BKV hosszú távú működtetésére vonatkozó, kormánnyal folytatott tárgyalásokat vette át, ami november 20-ig tartott, a 4-es metróval és a Margit híddal kapcsolatban semmilyen szakmai hatásköre nem volt.

– Mindenképpen elmegyek a bizottság meghallgatására, ha behívnak – nyilatkozta Gy. Németh Erzsébet. A volt MSZP-s frakcióvezető, most DK-s városházi politikus megjegyezte, az ideiglenes bizottsággal kapcsolatos fővárosi közgyűlési döntést támogatták.

Tegnapi számában megírtuk: a 2006-ban megkötött, majd 2010-ben felmondott, a brit és magyar hatóságok által is gyanúsnak talált, 2,3 millió eurós Alstom metrókocsi-szerződések kapcsán a most felálló fővárosi testület mások mellett meghallgathatja a BKV akkori vezetőit, a felügyelőbizottság tagjait, megvizsgálhatja a hivatali belső levelezéseket, bizottsági jegyzőkönyveket, azt, hogy ki mit írt alá.

A Magyar Idők korábban azt is megírta, hogy két részletben összesen több mint 597 ezer euró – jelenlegi árfolyamon mintegy 180 millió forint – áramlott az Alstomtól Medgyessy Péter családi cégéhez 2007-ben és 2008-ban, amiből a volt kormányfő több tíz millió forintot továbbutalt felesége számlájára. Az Alstom-kocsik ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »