Horvát nyelven kérték a győri Könnyező Szűzanya közbenjárását

Horvát nyelven kérték a győri Könnyező Szűzanya közbenjárását

Ahogy minden évben, idén is elzarándokoltak a Győri Egyházmegye horvát nyelvű katolikusai május első vasárnapján a győri Nagyboldogasszony-székesegyházba, hogy a Könnyező Szűzanya égi pártfogását kérjék.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A búcsúhoz immár évek óta csatlakoznak a szombathelyi, a pozsonyi és a kismartoni egyházmegyék horvát ajkú hívei is. Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka ezúttal Vlado Košič sisaki megyéspüspök volt, akivel együtt ünnepelt Pápai Lajos megyéspüspök, és a Győri Egyházmegye horvát ajkú közösségben szolgáló lelkipásztorai koncelebráltak. 

A horvát főpásztor szentbeszéde elején megköszönte a győri megyéspüspök, valamint Schmatovich János kanonok, főszervező meghívását, majd kifejtette, a szentév felhívja figyelmünket arra, hogy Istenben ne csak a szigorú bírót vagy a világ távoli teremtőjét és fenntartóját lássuk, hanem a világ és az ember felé forduló Atyát is. Vlado Košič hangsúlyozta, az irgalomban gazdag Atyaisten telve van együttérzéssel, szeretettel és gyöngédséggel, majd hozzátette: Máriát pedig, a mi Urunk, Jézus Krisztus édesanyját joggal nevethetjük az irgalmasság anyjának, mert általa jött el hozzánk az Üdvözítő, aki kinyilatkoztatta az „irgalmas Atya arcát” (vultus Patris misericordiae).

A horvát püspök szólt a horvát katolicizmustól elszakíthatatlan Mária-tisztelet fontosságáról is. Leszögezte, a Szűzanya tisztelete nélkül a horvát katolikusok lelkisége nem volta teljes, a kicsiny horvát nép a történelem viharai közepette enyhülésre lel Mária oltalmában, hasonlóan a sokat szenvedett ír és magyar néphez. Vlado Košič az Istenszülő közbenjárását kérte az országok vezetőiért, s azért, hogy mi, keresztények vegyük komolyan hitünket, melynek segítségével félelmeink megszűnhetnek, és senki sem veheti el tőlünk önazonosságunkat.

A szentmise végén a püspökök, a papság és a jelen lévő hívek együtt imádkoztak Szűz Mária közbenjárásáért a kegykép előtt.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »