Horvát államfő: A balkáni útvonal zárva marad

Horvát államfő: A balkáni útvonal zárva marad

A macedón-görög határon súlyos a helyzet, a migránsok nagy nyomást gyakorolnak a hatóságokra, de a balkáni útvonal mindaddig zárva marad, amíg a bevándorlók által meghatározott célországok el nem döntik, fogadják őket vagy sem – mondta Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő szerdán Gyevgyelijában, miután Borut Pahor szlovén és Gjorge Ivanov macedón elnökkel látogatást tett a helyi tranzitközpontban.

Az államfő több szíriai, pakisztáni és afganisztáni migránssal is beszélt, akiktől azt hallotta, hogy nagyon nehéz az élet a menekülttáborokban, hogy teljesen összezavarodtak, és kilátástalanak látják a helyzetüket.

“Azt gondolom, hogy nekünk válaszokat kell adnunk ezeknek az embereknek” – mondta a horvát államfő, majd hozzátette: amíg az Európai Unió nem küld egyértelmű üzenetet, a bevándorlási hullám nem fog megszűnni.

Emlékeztetett rá, hogy a migránsok Németországba és más nyugat-európai országokba akarnak menni, nem máshová.

Grabar-Kitarović úgy véli: az EU-nak világos migránspolitikát kell meghatároznia, és fogadnia kell azokat, akiknek joguk van a menekültstátuszhoz, akik a háború elől menekülnek.

Gjorge Ivanov újságíróknak azt mondta: Macedónia tovább védi az EU határait, ahogy azt Brüsszel kérte tőle.

A három államfő ellátogatott volna a görög-macedón határra, az 59-es határkőhöz is, de biztonsági okok miatt le kellett mondaniuk a látogatást. A macedón rendőrségnek ugyanis ismét könnygázt kellett bevetnie a migránsok ellen a görög határnál, hogy feloszlassa egy csoportjukat, amely a két ország közötti pengekerítés görög oldalán tiltakozott. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »