Horty túra az életre ítélt régióban – Beszámoló képekkel

Idén hetedszer került megrendezésre a 35 kilométer hosszú Horthy Miklós teljesítmény – emléktúra Drégelypalánk és Ipolyhidvég között. A rendezvény szervezését helyi fiatalok és néhány lelkes család, a Börzsöny Akciócsoport és a Hazajáró Turista és Honismereti Egylet  jegyzi.

 

A túra útvonala

 

A túra az 1938-as, felvidék egyes részei visszacsatolásának állít emléket Horthy kormányzó ez ügyben részt vállalt kimagasló érdemei elismeréseként. A bakancsot húzó sokadalomhoz, az időjárás is kegyes volt, a majd 110 résztvevő napsütéses időben teljesíthette a távot. Útjuk során végig szemmel tarthatták a Börzsöny és az Ipoly völgyét, miközben a Selmeci-hegység kettős csúcsú Szitnyája is egyre közelebb került.

 

Kilátás

 

Ipolyfödémes, ellenőrzőpont. Balról a második Velebny Gábor, szervező.

 

Ipolyhíd

 

A korán kelők már 7 óra után elhagyták a drégelypalánki vasútállomást, hogy Ipolyhidvég, Ipolyfödémes, Kelenye érintésével 26 kilométer megtétele és a Kopasz-hegy megmászása után csodás panoráma táruljon eléjük. Ipolyság, Tesmag és az Ipoly folyó mentén elterülő kis falvak sokasága, szemben a Börzsöny egyik vulkanikus ormán Drégely várával, vagy a távolban a Vác fölé tornyosuló Naszály heggyel.

 

Drégelypalánk árterület.

 

Hírdetés

Gál család és az egyik ellenőrző pont.A táv során több ellenőrző pont volt elhelyezve, ahol lelkes környékbeliek várták frissítőkkel és egy kis elemózsiával a fáradt vándorokat. Több éves önzetlenségről és vendégszeretetről tesznek tanúbizonyságot a tesmagi Gál, az ipolyfödémesi Velebny család és még sokan mások. A 35 kilométer embert próbáló teljesítmény után a célban önfeledt spontán majális hangulat bontakozott ki, jóféle vadgulyással és őszinte új barátságokkal megtűzdelve.

 

Cél.

 

Igaz magyarok Ipolyhidvégen, a célban.

 

Cél.

 

Jakab Sándor (a Hazajáró turisztikai műsor egyik szereplője) főszervező így emlékezett vissza a túra megszületésére:

 

„6 évvel ezelőtt azért kezdtük el szervezni a túrát, mivel úgy éreztük , hogy ez a vidék (Korponai-dombvidék déli nyúlványai és magyar falvai ) indoktalanul mellőzve vannak turisztikai szempontból. Alulról építkezve próbáltuk e túrák révén megismertetni a legfőképpen az anyaországból érkező emberekkel a vidéket. Ezen a vidéken gyakorlatilag nincsenek turista jelzések, a munka nagy részét a 35 kilométeres táv kijelölése emészti fel.

 

A nem ritkán 200-300 kilométerről érkező emberek dicsérete felénk, a táj szépségének és az itt élők egyszerűségének és vendégszeretetének a kiemelése ösztönöz bennünket, szervezőket arra, hogy évről évre megrendezzük ezt a rendhagyó teljesítménytúrát. Mi tudjuk, ez a vidék a sok hátrányos megkülönböztetés ellenére életre van ítélve!”

 

Kilátás

 

Tesmagi látkép.

 

Reméljük, a szombati résztvevők jó hírét keltik az Ipoly mentének és jövőre ugyanilyen szép számmal tisztelnek meg bennünket.

 

Dian Csaba

Képek: A szerző felvételei


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »