Horony Ákos: Sánta Rigó

Horony Ákos: Sánta Rigó

A tények azt mutatják, hogy az államtitkár a hivatalból induló ellenõrzések ellen tenni nem tud, de pártja elvárásainak megfelelõen beszélni azért tud, sõt nagyon is jól megy neki, mert amit mond, annak a valósághoz nem sok köze van.

Az Érsek Árpád által megfogalmazott bölcsesség úgy tûnik, igaz lehet, ha Rigó Konrád esetét nézzük a Kulturális Minisztériumban. A közlekedési miniszter szerint ugyanis „a miniszter határozatot hoz, az államtitkár pedig csak próbálkozhat”. Nem mintha ezzel a szóban forgó államtitkárt szeretnénk mentegetni, mert ha határozatot nem is hozhat, azért legalább tájékozódhatna saját minisztériumában. Rigó esetében úgy tûnik, ez is csak a próbálkozás szintjén maradt.

A hályogkovácsok magabiztosságával nyilatkozó újdonsült államtitkár már tavaly, a bõsi államnyelvi átvilágítás kapcsán biztosította a nagyérdemût arról, hogy márpedig hivatalból indított államnyelvi ellenõrzések többé nem lesznek, mert mostantól erre õ személyesen is oda fog figyelni. Pedig talán csak õ is megfogadta az Amerikai Szépség címû nagyszerû film ingatlanügynökének tanácsát, aki szerint a sikerhez az kell, hogy mindig sikeresnek tûnjünk. Viszont nem gondolt arra, hogy végül úgy járhat, mint azok, akiket a magyar közmondás szerint hamarabb utolérnek, mint a sánta kutyát.  

Az egész Nagyszombat megyét óriásplakátok sûrûjében magáévá tenni akaró Rigót ugyanis tucatjával kiküldött hivatalos levelek cáfolják meg, amelyek feketén-fehéren bizonyítják, hogy a minisztérium hivatalból ellenõrzi és szólítja fel magyarlakta települések polgármestereit olyan fõbenjáró bûnök orvoslására, mint mondjuk a képviselõtestületi ülés jegyzõkönyvébe belekerült pár magyar szó, magyarul leírt településnév vagy magyarországi pályázat magyar címe.

A tények azt mutatják, hogy az államtitkár a hivatalból induló ellenõrzések ellen tenni nem tud, de pártja elvárásainak megfelelõen beszélni azért tud, sõt nagyon is jól megy neki, mert amit mond, annak a valósághoz nem sok köze van. Most azt mesélte az egyetlen napilap diktafonjának, hogy majd a miniszterrel együtt fogják átnézni azt a pár feljelentést, ami beérkezik.

Már látjuk lelki szemeink elõtt, ahogy az államtitkár szigorú tekintetétõl követve a miniszter remegõ kézzel nyúl a következõ feljelentõ levél után. Mondjuk viccnek nem rossz. Fõleg, hogy közben a hivatalnokok feljelentések hiányában is szorgosan körmölik egy emelettel feljebb a felszólító leveleiket…

Bár konkrétan Rigó esetében már tudjuk, hogy nála a tények nem állhatnak útjában egy jó kis lejárató kampánynak vagy nagyképû nyilatkozatnak – különösen, ha ennek ürügyén százezer eurót is lehet juttatni egy régi havernak –, de azért még mindig meglepõdünk, ha valaki ennyire hülyének nézi azokat, akiknek szavazataira pályázik.

Horony Ákos


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »