Honvédségi hajókból lopják a gázolajat: nyomozás indult

Honvédségi hajókból lopják a gázolajat: nyomozás indult

Üzemanyaglopás miatt nyomoznak a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredénél – értesült lapunk. A hadihajózóknál korábban szolgált, leszerelt katonák szerint szervezetten, szinte leplezetlenül zajlik a gázolaj eltulajdonítása.

Jogtalan gázolaj-eltulajdonítás miatt nyomoz az ügyészség a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezredénél – tudtuk meg. A Központi Nyomozó Főügyészséghez azután fordultunk kérdéseinkkel, hogy a hadihajózóknál szolgáló forrásaink többször jelezték: a katonák egy csoportja szervezetten lopja a gázolajat az ezred újpesti kikötőjéből. Először a honvédség sajtóosztályánál érdeklődtünk az ügyről, onnan azonban azt a választ kaptuk, hogy üzemanyag-eltulajdonítás miatt nincs, és korábban sem volt az ezrednél eljárás. Forrásaink azonban hamarosan már azzal jelentkeztek, hogy a katonai ügyészség munkatársai a hadihajó-kikötő visszajáró vendégeivé váltak, és az eltűnt gázolaj ügyében kérdezősködnek. Ezért a főügyészséghez fordultunk, a budapesti regionális osztály pedig megerősítette: ismeretlen tettes ellen, kisebb értékre elkövetett lopás miatt rendeltek el nyomozást. Ennek határideje június 29., gyanúsítottat eddig nem hallgattak ki.

– Nyílt titok volt – mondta lapunknak a gázolajlopásokról egy leszerelt hadihajós. Forrásunk szerint már a szolgálat első napjaiban gyanússá vált, hogy a hivatali munkaidő végén kötelező, szigorú leltárbélyegzésre az üzemanyagnak egyedül helyet adó gépésztér bukónyílása esetében nem került sor. Elmondása szerint egy társuk jelentette az eljárási hibát, azt követően a vezetők szigorítottak.

– Úgy tűnik, találtak másik megoldást – tette hozzá a nevét nem vállaló korábbi katona. Szerinte legalább öt ember vesz részt a gázolajlopásban, ennyi ember kell ahhoz, hogy az üzemanyagot gond nélkül kijuttassák a kikötőből. Valakinek meg kell töltenie a kannákat, amiről az üzemanyaggal elszámoló egyik gépésznek is tudnia kell, s szükség van egy beavatott parancsnokra, aki végül lepapírozza az ügyet.

– Éjjel csónakokkal az öböl felől hajóznak be, onnan ugyanis alig őrzik a kikötőt – mondta el az üzemanyag további útját lapunknak a leszerelt katona. Hozzátette: a hírek szerint a szomszédos, elhagyatott kikötőnél pakolják ki a rakományt, majd a gázolajaskannákat autókkal szállítják tovább.

Korábban már hírt adtunk a honvédség hadihajós alosztályában uralkodó állapotokról. Akkor megírtuk, az utóbbi hat évben kizárólag felfújható motorcsónakokat szerzett be a hadihajós alosztály, pedig a lapunknak nyilatkozó szakértő, Kis-Benedek József szerint a menekültválság miatt szükség lenne az erősebb képességekre. – A vízijárőr-képesség már elrettentő ereje miatt is fontos lenne – nyilatkozta akkor a Magyar Hadtudományi Társaság szakértője, s hozzátette: a menekülthullám felélénkülésével nem elképzelhetetlen, hogy az embercsempészek aktivitása a vízi útvonalakon felerősödik majd.

Pár nappal cikkünk megjelenése után megtörtént a tragédia. A rendőrség bejelentette, hogy egy huszonkét éves szír férfi a Tiszába fulladt, miközben Szerbiából Magyarországra próbált átjutni. A megjelent hírek szerint embercsempészek több menekültet próbáltak átvinni a folyón, mikor a rendőrség megzavarta az átkelést. Egy iraki családot kimentettek, a huszonkét éves szír férfi azonban a folyóba fulladt, holttestét később Szeged közelében találták meg. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) vizsgálatot követelt az ügyben.

– Szeretnénk megtudni, hogy pontosan mi okozta a szír férfi halálát – mondta megkeresésünkre Simon Ernő, a szervezet magyarországi szóvivője. A szóvivő szerint szükség lenne rá, hogy egy belső nyomozás feltárja a rendőrség esetleges mulasztásait.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »