Honnan értesültek az amerikaiak az elnökválasztás eredményeiről?

Honnan értesültek az amerikaiak az elnökválasztás eredményeiről?

A tévé még mindig vezet, de feljövőben az internetes források.

Az amerikai választók túlnyomó többségét – 84 százalékát – érdekelte, mi lesz a november 8-i elnökválasztás eredménye, többségük televízión követte az eseményeket – derül ki a Pew Research Center választás után végzett közvélemény-kutatásából.

Az érdeklődő választópolgárok 88 százaléka tévén, vagy tévén is figyelt, az előző elnökválasztás idején, 2012-ben még 92 százalékos volt ez a szám. A hírportálok és közösségi média-felületek azonban tért nyertek: 2012-höz (34%) képest 14 százalékkal, közel 50 százalékra nőtt azok aránya, akik neten követték az eredményeket; míg a közösségi médiát figyelők aránya több mint megduplázódott négy év alatt (8-ról 21 százalékra).

Korosztályi eltérések

A Pew kimutatta az amúgy is sejthetőt: a fiatal felnőttek fordultak az online forrásokhoz: a 35 évnél fiatalabbak 79 százaléka a netet bújta urnazárást követően, de a tévézők 41 százaléka netezett is közben ebben a korosztályban. A 65 évnél idősebbek közül is volt, aki az online forrásokra hagyatkozott: 19 százalékuk hírportálokat, hét százalékuk közösségi médiát olvasgatott a választási éjszakán. A korosztálybeli eltérések mindenütt megfigyelhetőek voltak, a netre inkább a fiatalok, a tévére inkább az idősek figyeltek.

Nemcsak a fiatalok körében volt elterjedt a „kétképernyőzés”: az összes választópolgár 37 százaléka netezett tévézés közben – ez tíz százalékos növekedés 2012-höz képest. A csak tévén eredményeket figyelők aránya viszont csökkent (65-ről 51 százalékra), miközben a csak neten tájékozódók aránya közel duplájára nőtt (6-ról 11 százalékra).

Az elnökválasztási eredményvárás egyébként magányos vagy családi szórakozás az Egyesült Államokban. Az eseményeket figyelők 79 százaléka egyedül vagy családi körben nézte a képernyő(ke)t, 14 százalékuk barátokkal és mindössze hat százalék ömlesztette a két csoportot. A közvélemény-kutatást telefonon végezték november 10-e és 14-e között, 1254 olyan szavazó körében, akiket az elnökválasztás előtt is felkerestek. Politikai nézeteikről ebben a beszámolóban tájékozódhat, ha jól olvas angolul.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »