Hónapokig a levegőben lehetne a szennyezésmentes drón

Szennyezésmentes technológiák tervein, köztük a napelemes repülőgép pilóta nélküli változatán folytatja a kutatómunkát a Solar Impulse 2 mintegy 30 fős csapata – mondta el újságíróknak a kizárólag napenergiával működő repülőgép két svájci pilótája, André Borschberg és Bertrand Piccard egy hétfői, genfi találkozón.

A Földet a kísérleti légi járművel sikeresen megkerülő pilóták szerint a napelemes repülőgép drónváltozata hónapokig a levegőben tartózkodhatna leszállás nélkül, akár 20 kilométeres magasságban is. Megfigyeléseket, méréseket végezhetne, akár wifikapcsolatot teremthetne a ritkán lakott térségek számára.

A Solar Impulse 2 elnevezésű együléses repülőgép 2015 márciusa és a 2016 júliusa között kerülte meg a Földet több szakaszban, a pilóták felváltva vezettek. A Csendes-óceán feletti 8924 kilométeres szakaszt teljesítő André Borschberg úgy került be a repüléstörténetbe, mint aki a leghosszabb repülőutat tette meg egyedül a levegőben valamivel kevesebb mint öt nap és öt éjszaka alatt. Társa, Bertrand Piccard már korábban világrekordot állított fel azzal, hogy az első emberként emelkedett a sztratoszféráig hőlégballonnal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »