Hónapok óta nincs víz a faluban – a minisztériumokhoz fordul a polgármester

Hónapok óta nincs víz a faluban – a minisztériumokhoz fordul a polgármester

– Jó napot kívánok, a vízműtelepet keressük – szólítunk le egy járókelőt Fürged utcáin. Az asszony helyett 4-5 éves fia válaszol:
– Abban úgysincs víz!


 
A 700 lakosú Tolna megyei településen járunk, ami a napokban azzal került a híradásokba, hogy a lakók hónapok óta nem jutnak elegendő mennyiségű ivóvízhez. Az önkormányzat és a szolgáltató egymásra mutogat, megpróbáltunk hát utánajárni, mi az igazság, és valóban ennyire rossz-e a helyzet a településen. Végül megtudtuk: az ivóvíz-helyzeten túl más problémákkal is küzd a falu, előbbi azonban egyre sürgetőbb.
 

 
A vízműtelepet csak többszöri útbaigazítás után sikerül megtalálni, a falu szűk utcáin bolyongva látunk takaros portákat, romos házakat, két lomis – NAV-ellenőrök által vélhetően még sosem látott – magánpiacát, az októberi népszavazást, illetve Giró-Szász András fórumát hirdető plakátokat, valamint egy dohányboltot a település legszélén, egy egykor szebb napokat látott ház udvarában. A szemlélődés során sokkal okosabbak persze nem leszünk a témát illetően, így célba vesszük a vegyesboltot, ami kocsma híján egyéb feladatokat is ellát a faluban, szemmel láthatóan a lakosság megelégedésére.
 

 
Mikor a helyieket az ivóvíz-ellátásról kérdezzük, szinte mindannyian rögtön mesélni kezdenek. Mint mondják, a faluban már május óta nincs elegendő víz, szinte minden estére elfogy. Hogy pontosan miért, nem tudják, a kutakkal van valami probléma. A bolti eladó – miután zsemlevásárlási kísérletünk kudarcba fullad, a pékárut ugyanis a munkásoknak tették félre kérésre – elmondja: a lakosság kezdi megelégelni a rendkívül kényelmetlen helyzetet. A helyiek jelentős része a mezőgazdaságban vállal munkát, ők esténként arra értek haza, hogy már mosakodni sem tudnak az elégtelen vízellátás miatt. A szolgáltató először azzal magyarázta a kimaradást, hogy a gazdák a tavaszi vegyszerezés során elhasználták az ivóvizet a földeken, állítólag a tűzcsapról vételezték azt illegálisan. Ám miután a település vezetése polgárőrökkel figyeltette a kutat, de semmi ilyet nem tapasztalt, esténként pedig ugyanúgy elfogyott a víz, kiderült: az állításból egy szó sem igaz.
 
Pontosabb információkat Barkóczi Józseftől, a település fideszes polgármesterétől kapunk, aki örömmel lát minket a községházán.
 

 
– Nemcsak idén, már tavaly is gondok voltak a vízzel – kezdi Barkóczi. A falunak két kútja is van, a régi mellé – amely már nem bírta a megnövekedett fogyasztást – 2002-ben fúrattunk egy újat. Az új kút a régi miatt nem üzemelt teljes kapacitással, így feltelt homokkal, kompresszorozni kéne, az ellátást korábban biztosító régi kútba viszont beszakadt a szivattyú, így az most egyáltalán nem működik – sorolja a valóságos pechszériát a település első embere. A baleset a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) munkálatai során történt, a lakosság azóta nem jut megfelelő mennyiségű ivóvízhez.
 
A megoldást egy új kút fúrása jelentené, erre azonban a DRV Zrt. nem áldoz pénzt, ez álláspontjuk szerint a település feladata lenne, mert a kutak az önkormányzat tulajdonát képezik, a falunak azonban nincs pénze a megközelítőleg 15 millió forintba kerülő munkálatokra.
 
– Forráshiányos település vagyunk, évről évre pályáznunk kell ÖNHIKI támogatásért, így érthető, hogy nincs pénzünk egy új kutat fúrni, de még a tervezésre sem. Arról nem is beszélve, hogy nem is a mi hibánkból nincs víz a faluban – folytatja a polgármester.
 

Nagy tervek, bukott pályázatok

A faluban jelenleg mintegy 90 közmunkás dolgozik, ők javarészt az önkormányzat tulajdonában álló mezőgazdasági telephelyeken fűszerpaprikát termesztenek, állatokat tartanak. Ennek megfelelően az önkormányzat a legnagyobb munkáltató jelenleg is. Korábban dolgoztak 130-an is a programban, de sokaknakmár sikerült munkát találni a környező településeken. Bár Fürged adósságát is átvállalta a kormány, fejlesztési pénzekre nincs esélye a falunak, s míg tavaly több pályázatuk is sikeres volt – felújították az orvosi rendelőt, napelemekkel szerelték fel a polgármesteri hivatalt – idén még egy pályázaton sem tudtak nyerni. A polgármester régi terve, hogy egy évek óta érdeklődő holland-francia befektetői csoport révén a falu határában szélerőműparkot hozzanak létre, ez éves szinten 10-20 millió forintot jelentene a falunak. Ismerve Lázár János múlt heti kijelentését a szélenergia kiaknázásáról, erre egyre kevesebb esélyük van. Ugyancsak sikertelenül próbálkoztak a napelem park létesítésével, mely szintén közel 10 milliós éves bevételt hozna a falunak: az ezzel kapcsolatos pályázataikat évek óta visszadobják.

 
– A DRV eközben próbálta ráfogni a gazdákra a vízhiányt – utalt a szolgáltató álláspontjára, miszerint azért alakult ki a probléma, mert azok a hálózatról töltötték fel a permetezéshez a gépeiket. – Ez nem igaz, még polgárőrökkel is figyeltettük a közterületen található csapokat, nem tapasztaltunk semmi ilyet – mondta Barkóczi.
 
– Természetesen nemcsak az önkormányzat, a lakosok is rendszeresen telefonáltak a szolgáltatónak – hárította el a DRV azon érvelését, mondván a lakosok nem reklamáltak. Már fel sem veszik Siófokon a telefont, ha látják, hogy fürgedi számról jön a hívás, aztán azt mondják, hozzájuk nem érkezett panasz – mondta a polgármester, aki láthatóan nem adja fel.
 

A szolgáltató nem mond semmit

Megpróbáltuk ismertetni a DRV Zrt.-t álláspontját is. Arra voltunk kíváncsiak, valóban az ő hibájukból ment-e tönkre a kút, miért fogták az illegálisan vizet vételező gazdákra a vízhiányt és mi lenne a megfelelő megoldás a helyzet rendezésére. Tegnapra ígértek választ, azonban még ma sem érkezett meg. Ha elküldik, cikkünket frissítjük.

 
– Most gyűjtjük az aláírásokat – mutat az asztalán található nagy köteg ívre – lassan 300 össze is gyűlt, de – mint mondta – vélhetően a teljes felnőtt lakosság alá fogja írni a petíciót. Az íveket Barkóczi a Belügyminisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Miniszterelnökségnek is el fogja küldeni, bízva abban, hogy felfigyelnek a település problémájára és segítséget nyújtanak.
 

 
Nem titok az sem, örül a sajtómegjelenésnek is. Van is benne valami, hiszen a Teol cikkének vasárnapi megjelenése óta naponta rendszeresen hozzák a tartálykocsik a vizet, és töltik fel a hidroglóbuszt, így a nyári hónapokra emlékeztető vízhiány az elmúlt napokban már nem volt tapasztalható. 
 
Visszavásárolják a vízművet
 
A környékbeli falvakkal összefogva, egy 10 településből álló konzorcium tagjaként most vásárolják vissza a korábban privatizált vízművet a külföldi tulajdonostól, így legalább az infrastruktúra újra az itt élők tulajdonába kerül – mondta a jövőre vonatkozó kérdésünkre Barkóczi.
 

 
A polgármester, aki már hatodik ciklusát tölti a település élén, elárulja: 2019-ben befejezi a munkát. Bízott benne, hogy utódjának egy fejlődési pályán lévő települést adhat át, ebben azonban most már nem reménykedik. Bár a Fidesz színeiben irányítja a községet, és támogatja is a kormány számos intézkedését, úgy látja, odafent sok esetben szinte lehetetlenné teszik a kistelepülések helyzetét.
 
Ha a levelei célba érnek és kérése meghallgatásra talál, a helyzet akkor sem rendeződik majd pillanatok alatt, hiszen az új kút fúrásához tervek és engedélyek kellenek, a szolgáltató hozzáállása miatt a dolog azonban ebbe a fázisba sem jutott el. Addig maradnak a tartálykocsik és a panaszok – de legalább az esetleges szélerőműpark miatt nem kell már izgulni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »