Hónapok óta gyűlik a török-német feszültség

Tarik Demirkan, a Türkinfo portál főszerkesztője szerint már hónapok óta jelen van a feszültség Törökország és Németország között.

Tarik Demirkant az M1 aktuális csatorna műsorában hétfő este arról kérdezték, mi a véleménye arról hogy több tízezren vonultak utcára vasárnap délután Kölnben Recep Tayyip Erdogan török elnök támogatására. A demonstráción a szervezők tervei szerint videokapcsolat révén a török államfő is beszédet mondott volna, de ezt a német alkotmánybíróság megtiltotta; a tüntetés este nagyobb rendbontás nélkül ért véget.

Tarik Demirkan emlékeztetett: a puccskísérlet előzményeiben is benne volt a feszültség, a német delegáció az incirliki támaszponton a német hadsereg kötelékét is meglátogatta volna, de a törökök nem engedték.

A hárommilliós németországi török közösség olyan tényező, amely Ankarából bármikor “megmozgatható” politikai vagy stratégiai érdekek miatt, ezt többször próbálták is, amit a német vezetés nem vett jó szívvel.

Szavai szerint fokozta a feszültséget a puccskísérlet, amely után politikai megmozdulások kezdődtek, amelyeket Ankara saját politikai érdekében próbált uralni. Tarik Demirkan ide sorolta a kölni tüntetést is, amelyet, mint mondta, az Európai Török Demokraták Uniója (UETD) szervezett, amely köztudottan a török kormánypárt politikai nézeteit képviseli.

Tarik Demirkan arra reagálva, hogy a puccskísérlet után több menekült indult meg a török partokról a görög szigetek felé, úgy fogalmazott: szerinte ennek nem politikai oka van, a puccskísérlet óta a hadsereg és a rendőrség helyzete is kissé kaotikus képet mutat, keresik a felelősöket, ami közvetve gyengíti a közbiztonságot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »