Holtában is terrortámadásokra buzdít az 5 éve megölt propagandista, ezt hirdeti

Anvar al-Avlaki radikális imám, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat propagandistája öt éve halt meg egy amerikai légicsapásban Jemenben, azonban holtában is jelentős a befolyása. Az amerikai állampolgárságú imám szónoklatai a mai napig elérhetőek a világhálón, szakértők szerint a bostoni, a San Bernardino-i és a New York-i merénylőket is al-Avlaki tanai inspirálták.

Az amerikai-jemeni kettős állampolgárságú Anvar al-Avlaki 2011 szeptemberében vesztette életét egy amerikai dróncsapásban. Szakértők szerint az imám követőinek szemében al-Avlaki mártírhalált halt, s ezért a világhálón megtalálható tanításai (videók, írások, stb.) szinte mitikus magaslatokba emelkedtek. 

“Az AP szerint Al-Avlaki legfőbb üzenete elég egyszerű: a muzulmánok támadás alatt vannak, ezért kötelességük megtámadni a hitetleneket.”

A szeptemberben több mint húsz ember sérülését okozó New York-i robbantás elkövetője, Ahmad Khan Rahami is feltehetően a radikális imám hatására követte el tettét.

Az afgán származású férfinél őrizetbe vételekor egy jegyzetfüzetet találtak, amelyben egyéb írásai mellett al-Avlakit is magasztalta. Rahami édesapja ráadásul azt állította, hogy 2014-ben feljelentette fiát az FBI-nál, részben azért, mert aggódott amiatt, hogy Ahmad a radikális imám dzsihádot szorgalmazó videóit nézte – mutatott rá az AP.

“Amerikai szakértők és nyomozók egyetértenek abban, hogy a San Bernardinóban 14 életet követelő, tavaly decemberi fegyveres támadást végrehajtó házaspárt, valamint a 2013-as bostoni robbantásokat elkövető testvérpárt is al-Avlaki inspirálta.”

Zachary Goldman, a New York-i Egyetem (NYU) Kiberbiztonsági Központjának társalapítója szerint a radikális imám azért is tudta kifejezetten hatékonyan terjeszteni szélsőséges eszméit, mert a módszere “vigaszt nyújt”, miközben “mérgez”. 

“John Pistole, az FBI volt igazgató-helyettese az mondta, hogy mivel al-Avlaki az Egyesült Államokban született és élt, könnyebben tudott az amerikaiakkal szót érteni, és “nyilvánvalóan nagyon meggyőző volt”.”

Karen Greenberg, a New York-i Fordham Jogi Egyetemen működő Nemzetbiztonsági Központ nevű intézet igazgatója elmondta, hogy az Iszlám Állammal kapcsolatos, szövetségi bíróságokon tárgyalt első 101 ügy jegyzőkönyvének 25 százalékában kerül elő al-Avlaki neve. Oszama bin Ladennek, az al-Kaida alapítójának a neve csak a bírósági esetek alig 10 százalékában merült fel.

Az amerikai hatóságok korábban megerősítették, hogy a radikális imám ismerte a 2001. szeptember 11-i terrortámadás legalább két elkövetőjét, amikor még egy Virginia állambeli mecsetben volt hitszónok. Mi több, “röviddel a 2001-es támadások után még egy Pentagonban rendezett vacsorán is részt vett a védelmi minisztérium egy, a muzulmán közösségekkel kapcsolatot építő programjának keretében.”

Al-Avlaki tevékenységéről azonban idővel lehullott a lepel. Az amerikai hatóságok 2007-ben öt muzulmán férfit fogtak el, akik a gyanú szerint fegyveres támadást akartak végrehajtani a New Jersey-i Fort Dix katonai támaszpont ellen. A vádemelést követő bírósági tárgyaláson egy informátor azt vallotta: az egyik vádlott al-Avlaki egyik videójának megtekintése után döntött úgy, hogy merényletet akar elkövetni. A vádlott ugyanis vallási rendeletnek tekintette az imám egyik videós előadását, amely amerikai katonák elleni támadásokat szorgalmazott.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Vegyi fegyverekkel támadhatnak a terroristák EurópábanHoltában is terrortámadásokra buzdít az 5 éve megölt propagandista, ezt hirdetiRovatok: KékfényTelepülés: Közel-KeletCímkék: kékfény, terrortámadás, propaganda, terrorhálózat, Anvar al-AvlakiForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »