Hollande Trumpnak: Európának nincs szüksége külső tanácsokra

Hollande Trumpnak: Európának nincs szüksége külső tanácsokra

Francois Hollande hétfő este válaszolt Donald Trump megválasztott amerikai elnök éles bírálatára, amellyel az Európai Uniót illette. A francia elnök szerint az EU-nak nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen.

„Megerősítem, hogy Európa mindig készen áll a transzatlanti együttműködés folytatására, de érdekei és értékei függvényében határozza meg magát. Nincs szüksége olyan külső tanácsokra, amelyek megmondják, hogy mit tegyen” – fogalmazott a köztársasági elnök, miután kitüntette Jane Hartley-t, az Egyesült Államok párizsi nagykövetét.

„Amikor az új adminisztráció hivatalba lép, szeretnék emlékeztetni arra, hogy az Európa és az Egyesült Államok közti kapcsolatok mindig is elveken és értékeken alapultak. Ezeket az értékeket tiszteletnek, veszélyhelyzetben kölcsönös támogatásnak, és a nők és férfiak közötti egyenlőségnek, az ember iránti tiszteletnek nevezik” – tette hozzá Francois Hollande anélkül, hogy néven nevezte volna Donald Trumpot.

Hírdetés

Vasárnap egy brit és egy német lapnak adott interjújában Donald Trump azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak igaza volt, amikor a kilépés mellett döntött EU-ból, amelyet szerinte Németország dominál.

A megválasztott amerikai elnök azokat a NATO-tagállamokat is komoly bírálattal illette, amelyek nem járulnak hozzá az előirányzott mértékben a védelmi kiadásokhoz, az atlanti szövetséget pedig „elavult” szerveződésnek nevezte.

Francois Hollande szerint a NATO „akkor lesz elavult, amikor a fenyegetések is azzá válnak”.

„Ragaszkodunk szövetségeinkhez, de képesek vagyunk stratégiai téren autonómok lenni. Franciaország mindig is ezt képviselte a függetlenség nevében. A NATO kiegészítéseként” – mondta a francia elnök, aki külön méltatta Barack Obama távozó elnököt, és a Trump által bírált párizsi klímamegállapodás egyik „kulcsszereplőjének” nevezte. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »