Hollande: Szíria szégyenfolt a nemzetközi közösség lelkiismeretén

Hollande: Szíria szégyenfolt a nemzetközi közösség lelkiismeretén

A szíriai konfliktus megoldása volt a fő téma az ENSZ 71. Közgyűlésén. Az állam- és kormányfők a szorosabb összefogásra és a politikai megoldásra helyzeték a hangsúlyt.

Az amerikai elnök a megnyitón a New York-i robbantásokról is beszélt, és az ENSZ főtitkára mandátumának közelgő lejártáról elmélkedett. Barack Obama a közgyűlésen is felszólalt. Szerinte a szíriai konfliktus elfogadhatatlan, és a világ nem olyan egységes, mint amilyennek lennie kellene. „Az a mentalitás, amely a büntetlen erőszakot szüli, olyasvalami, amit nem bocsáthatunk meg. Kollektívan továbbra is csak kifogásokat keresünk. Ez nem ennek a találkozónak a témája, de mindannyian tudjuk, hogy ami Szíriában történik, elfogadhatatlan, és nem vagyunk annyira egységesek, mint kellene ahhoz, hogy véget vessünk ennek” – mondta Obama.

Francois Hollande francia elnök arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy még több szerepet vállaljon a szíriai rendezésben. „Szíria szégyenfolt a nemzetközi közösség lelkiismeretén. Ma egy városról beszélünk, Aleppóról, de vannak más városok is blokád alatt. Az emberek bent rekedtek, csapdába estek. Humanitárius konvojokat támadnak, vegyi fegyvereket használnak. Mindennap meghalnak gyerekek. Ez a globális felelősség” – nyilatkozta a francia államfő.

A török elnök is az azonnali megoldást sürgette Szíriában. Recep Tayyip Erdogan azt is mondta, hogy néhány héttel a török beavatkozás után hadseregük nem kíván az országban maradni. Erdogan felszólította a nemzetközi közösséget arra is, hogy intézkedjenek az Amerikai Egyesült Államokba emigrált török hitszónok Fetullah Gülen hálózata ellen, amely szerinte biztonsági kockázat Törökországnak.

„Felkérem erről a pódiumról minden barátunkat, hogy azonnal tegyék meg a szükséges intézkedéseket a gülenista terrorszervezet ellen, a saját biztonságuk és nemzetük jövője érdekében. A tapasztalatainkból tudjuk, hogy ha nem harcolnak most Fetullah ellen, holnap talán már késő lesz” – fogalmazott Erdogan.

A török hatóságok azzal vádolják Fetullah Gülent, hogy ő irányította és tervelte ki a júliusi török puccskísérletet. Gülen önkéntes száműzetésben él Pennsylvaniában 1999 óta.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »