Hollande-ot szinte mindenki megelőzné az elnökválasztáson, Le Penre csak Sarkozy vagy Juppé jelenthet veszélyt

Francois Hollande francia államfőnek továbbra sincs semmi esélye, hogy bejusson a második fordulóba a jövő májusi elnökválasztáson, s még a múlt héten lemondott gazdasági minisztere, Emmanuel Macron is megelőzné őt – derül ki a TNS-Sofres közvélemény-kutatóintézet felméréséből, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című napilap.

Az 1006 választókorú francia állampolgár megkérdezésével szeptember 2. és 5. között készült felmérés kilenc feltételezett esetben vizsgálta, hogy a jelenlegi elnöknek kihívóitól függően mekkora esélye van továbbjutni az első fordulóból.
Francois Hollande 11 és 15 százalék közötti eredményre számíthat az első fordulóban, s nem volt olyan forgatóköny, melyben továbbjutna. Még a személyes ambíciói miatt múlt pénteken lemondott Emmanuel Macron gazdasági miniszter is az elnök előtt végezne 15-20 százalékkal, de a második fordulóba már ő sem jutna be.

Valamennyi feltételezés szerint jövő májusban a 2002-es elnökválasztási felállás ismétlődhet meg, miszerint a második fordulóban a "jobboldali" jelölt és a Marine Le Pen vezette, néppártosodott Nemzeti Front elnökjelöltje mérkőzhet meg egymással.

A két legesélyesebb áljobboldali jelölt, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy is bejutna a második fordulóba Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke mellett, de csak az előbbi győzné le már az első fordulóban a bevándorlás- és EU-ellenes párt vezetőjét.

Francois Hollande még nem jelezte, hogy újra elindul-e az elnöki székért, illetve a baloldal januári előválasztásán, ahol minden korábbi felmérés szerint is legesélyesebb kihívója Emmanuel Macron lehetne. A 38 éves szociálliberális politikus márciusban önálló politikai mozgalmat alapított En marche (Indulás!) elnevezéssel, amelynek célja felülemelkedni a bal- és jobboldali megosztottságon, de még ő sem jelentette be, hogy indul-e az elnökválasztáson vagy a baloldali jelöltállító-választáson.

A jobbliberális Köztársaságiak közül eddig 13 vezető politikus jelentette be, hogy megméretteti magát az elnökjelöltségért rendezett kétfordulós választáson, amelyet november 20-án és 27-én rendez meg a francia "jobboldal". Az elnökjelölt-állításuk azért döntő a 2017-es elnökválasztás szempontjából, mert a kormányzó baloldalon olyan nagy a megosztottság, hogy elemzők szerint is a második fordulóba Marine Le Pen mellett csak az állítólagos jobboldali jelölt tud majd bejutni, akinek minden esélye megvan a győzelemre a Nemzeti Front jelöltjével szemben. Az előválasztás második fordulójába jelenleg Nicolas Sarkozy volt államfőnek és volt külügyminiszterének, Alain Juppének van esélye bejutni.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »