Hollande: Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat

Hollande: Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat

Mielőbb el kell kezdeni a tárgyalásokat a brit kilépésről – mondta Francois Hollande a Theresa May brit miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján. A francia elnök szerint Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá továbbra is az egységes piachoz, ha nem korlátozza az uniós állampolgárok szabad mozgását. A brit kormányfő ezzel szemben azt mondta, hogy az év vége előtt már nem indítják el a kilépési folyamatot. Theresa May szerint a népszavazás eredménye kötelezi őket arra, hogy kontrollálják a szabad mozgást és munkavállalást.

Az uniós vezetők a brit népszavazás után még azt hangoztatták: ha már Nagy-Britannia egyszer a távozás mellett döntött, azt haladéktalanul meg kell kezdenie. Az utóbbi hetekben azonban enyhült a hangnem: Angela Merkel szerdán már teljesen érthetőnek nevezte, hogy Londonnak időre van szüksége az uniós viszony újragondolásához, és a kilépés előkészítéséhez.

Francois Hollande szintén puhított a kezdeti brüsszeli állásponton.

„A kilépési tárgyalások megkezdése előtt nem lehetnek előtárgyalások vagy egyeztetések. Viszont fel lehet készülni a tárgyalásokra és megértjük, hogy az új brit kormánynak időre van szüksége. De megismétlem, minél előbb megindul a kilépési folyamat, annál jobb” – mondta Francois Hollande francia elnök.

Theresa May szerint az idei év vége előtt nem kívánják elindítani a kilépési folyamatot. Előbb ugyanis egyeztetni akarnak a brit gazdasági szereplőkkel, valamint a Nagy-Britanniát alkotó nemzetekkel.

„Miközben Nagy-Britannia elhagyja az EU-t, meg kell határoznunk, hogy mikén tarthatjuk fenn a lehető legszorosabb gazdasági kapcsolatokat az országaink között. Idő kell ahhoz, hogy felkészüljünk a tárgyalásokra. Megértem, hogy szükség van a kiszámíthatóságra és a bizalomra, ezért már világossá tettem, hogy Nagy-Britannia az idei év vége előtt nem fogja aktiválni a kilépési mechanizmust, a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét” – jelentette ki a brit miniszterelnök.

Persze nem a kilépés időzítése az egyetlen vitás kérdés az EU és London között. A francia elnök most is világossá tette: Nagy-Britannia csak akkor férhet hozzá az egységes európai piachoz, ha elfogadja az Európai Unió négy szabadságjogát, beleértve az emberek szabad utazását – azaz nem korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását.

Theresa May viszont már többször jelezte: a brit népszavazás eredménye arra kötelezi őket, hogy valamilyen módon kontrollálják a személyek szabad mozgását és munkavállalását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »