Hollande fegyvereket szállít az Iszlám Állam ellen

Franciaország tüzérségi fegyvereket bocsát az iraki hadsereg rendelkezésére az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harchoz – jelentette be Francois Hollande francia elnök Párizsban a biztonsági kabinet pénteki ülése után.

A fegyvereknek legkésőbb a jövő hónapban kell megérkezniük Irakba – tette hozzá az államfő.

Hollande a múlt héten, a francia nemzeti ünnepen történt, 84 halálos áldozatot követelő gázolásos merénylet előtt bejelentette: bővítik az iraki hadseregnek juttatott támogatás körét.

Ez nem jelenti a francia katonai részvétel jellegének megváltoztatását – mondta Hollande. „Támogatjuk szövetségeseinket Irakban és Szíriában, de nem vetünk be szárazföldi csapatokat” – fűzte hozzá.

Párizs katonai kiképzőtisztekkel és tanácsadókkal segíti az iraki kormányerőket, illetve a francia légierő csapásokat mér az IÁ állásaira. Mint már korábban ismertté vált, Franciaország szeptember végén ismét beveti a Charles de Gaulle repülőgép-anyahajót az IÁ elleni harcban.

A repülőgép-hordozót Franciaország korábban már kétszer bevetette az iszlamisták ellen Szíriában és Irakban, először 2015 elején, második alkalommal pedig a tavaly november 13-i merényletek után.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »